Anna Chapmanová

Anna Chapmanová Zdroj: Instagram

Dánští vojáci se mají v Pobaltí vystříhat ruských „medových pastí“, tedy styků s krásnými ženami

Koncem minulého roku bylo kolem 200 dánských vojáků v rámci mise NATO nasazeno v Estonsku. Jejich vojenská kontrarozvědka DDIS je mezitím ale varovala, že nemají v estonské metropoli Tallinu a městě Tartu navazovat ve svém volném čase bližší známosti se ženami. Prý mohou upadnout do takzvaných „medových pastí“. Některé z krásných žen, které se „točí“ kolem dánských vojáků, jsou prý agentky ruských tajných služeb.

Největší riziko podle rozvědky DDIS hrozí při návštěvách barů a restaurací, ale agentky se údajně nacházejí i na jiných místech, kde Dánové tráví volný čas. Podle bezpečnostních služeb se agentky mohou pokusit vojáky zdiskreditovat například natočením videí či fotografováním vojáků v choulostivých pozicích. Podobná činnost by pak sloužila k určité formě nátlaku a vydírání. 

O zprávě tajné služby informoval deník Copenhagen Post, ale v minulých dnech ji potvrdil i dánský ministr obrany Claus Hjort Frederiksen, který řekl, že tyto obavy jsou opodstatněné. „Naši vojáci mohou být vystaveni provokacím a mohou se je pokusit zdiskreditovat. Pracujeme na tom, jak tomu čelit,“ řekl Frederiksen.

 

Je obvyklé, že vojáci, nejenom dánští, na zahraničních misích, pokud je to možné, ve svém volnu často vyhledávají služby prostitutek. Mnohdy pak o tom referují média a označují to za „skandální“. Některé ženy přitom skutečně mohou pracovat jako agentky jiných států.