Donald Trump na golfu v Palm Beach.

Donald Trump na golfu v Palm Beach. Zdroj: Profimedia.cz

Trump dál holduje golfu: Od nástupu do funkce hrál už 15 krát. U Obamy to kritizoval

Donald Trump hýří aktivitou a podle jeho Twitteru se zdá, že snad pracuje 24 hodin denně. Jenže Trump nezapomíná ani na svoji velmi oblíbenou zábavu – hraje často a vášnivě golf. Tak často, že je za to kritizován, protože jedna hra může trvat i 4-5 hodin a k tomu připočítejme dopravu. Na rozdíl od jiných amerických prezidentů ale hraje Trump většinou na svých hřištích, takže to stát nic nestojí.

Trump podle dostupných údajů hrál od 20. ledna, kdy nastoupil do úřadu, golf už 15 krát, což je v průměru více než jednou týdně. Naposledy hrál na svém hřišti na Floridě minulou sobotu ráno. Přitom jeho host, čínský prezident Si Ťin-pching, opustil Trumpovo luxusní floridské sídlo Mar-a-Lago v Palm Beach až v pátek pozdě v noci.

Jenže v průběhu předvolební kampaně loni Donald Trump tvrdil, že se chce naplno věnovat práci v Bílém domě a na golfu prý moc vidět nebude.

Sám několikrát v minulosti tvrdě kritizoval bývalého prezidenta Baracka Obamu, když místo úřadování trávil čas právě na golfu. „Věřte mi, že přes všechny problémy a obtíže, kterým USA čelí, strávil prezident Obama celý den na golfu,“ napsal Trump v roce 2014.

Donald Trump měl loni i letos kvůli svým některým kontroverzním výrokům problémy s pořádáním profesionálních turnajů série PGA na svých hřištích. Prezident je sice majitelem více než 20 špičkových golfových hřišť po celém světě, ale nedávno se jeden z turnajů nekonal jako předtím na jeho hřišti Doral na jižní Floridě, ale v Mexiku. Úplně byl zrušen turnaj Gram Slam of Golf na hřišti Trump National v Los Angeles.

Golf je velmi oblíbeným sportem pro americké prezidenty. Trump je šestnáctou hlavou státu z posledních devatenácti, ktera hraje tuto hru. Golf měl v oblibě i Obama, oba Bushové, Clinton, Kennedy, Ford, Nixon a hrál ho i Ronald Reagan. Ovšem Donald Trump je z nich zdaleka nejlepší golfista – má handicap (podle něj se hodnotí úroveň hry) 2,8. A to je naprosto špičková, téměř profesionální úroveň.