Stávka pozemního personálu na letištích v Berlíně

Stávka pozemního personálu na letištích v Berlíně Zdroj: Reuters

Přepážky leteckých společností na letištích Tegel a Schönefeld zely prázdnotou
Stávkující zaměstnanci berlínských letišť
Pasažéři zrušeného letu mezi stávkujícím pozemním personálem berlínských letišť
Stávkující zaměstnanci berlínských letišť
V pondělí muselo být zrušeno na 650 letů z a na berlínská letiště
9
Fotogalerie

Stávka na berlínských letištích potrvá až do středy. Lety mezi Berlínem a Prahou jsou zrušeny

Odborový svaz Verdi se rozhodl prodloužit stávku pozemního personálu berlínských letišť Tegel a Schönefeld do středečního rána, tedy o jeden den. Kvůli protestu již tato letiště musela přikročit ke zrušení téměř všech dnešních letů, včetně šesti spojů mezi Berlínem a Prahou.

Stávka začala dnes v 04:00 SEČ a původně měla skončit v úterý v 05:00 SEČ. Svaz Verdi nicméně oznámil, že protest potrvá až do středy 05:00 SEČ. Mluvčí berlínských letišť uvedl, že stávka si dnes vyžádala odvolání celkem 660 letů. Vyzval pasažéry, aby se před cestou u svých aerolinek informovali o aktuálního stavu konkrétního letu.

Odborový svaz Verdi se pomocí stávek snaží prosadit zvýšení mezd pro zhruba 2000 zaměstnanců pozemního personálu na 12 eur (324 korun) na hodinu ze současných zhruba 11 eur (297 korun) na hodinu, a to v rámci jednoleté kolektivní smlouvy.

Předchozí 25hodinová stávka pozemního personálu skončila v sobotu ráno. Kvůli tomuto protestu bylo zrušeno téměř 700 letů, včetně čtyř spojů mezi Berlínem a Prahou.