Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Platon (Fortune, 2003)

Telefonát s Putinem je začátkem nových vztahů, nechal se slyšet Trump

Telefonát nového amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem je začátkem zlepšování vztahů mezi USA a Ruskem, uvedl v sobotním prohlášení Bílý dům. Oba lídři spolu podle Trumpova úřadu mluvili i o spolupráci v boji proti teroristické organizaci Islámský stát či o možnosti dosažení trvalého míru v Sýrii.

"Prezident Trump i prezident Putin věří, že po dnešním telefonátu mohou obě strany rychle začít řešit terorismus a další důležité otázky, na kterých mají společně zájem," uvedl Trumpův úřad. Telefonát, který trval zhruba hodinu, byl podle Bílého domu začátkem zlepšování vztahů, "které potřebují napravit".

Trump v sobotu s Putinem jednal vůbec poprvé od svého nástupu do funkce. Podle Kremlu v telefonátu zdůraznili význam obnovení obchodních a hospodářských styků a stabilizace a zlepšení celkových vztahů obou zemí.

 

Trump během volební kampaně sliboval zlepšit vztahy s Ruskem. Po svém zvolení naznačil, že by mohl zrušit sankce uvalené na Rusko předchozí vládou prezidenta Baracka Obamy, pokud by Rusové pomohli Spojeným státům v boji proti terorismu. Před přílišnou vstřícností vůči Kremlu však Trumpa tento týden varovali někteří přední republikáni.