Unesený novinář Austin Tice.

Unesený novinář Austin Tice. Zdroj: Archív rodiny A.Ticeho

Česká ambasáda v Sýrii pomáhá při záchraně uneseného amerického novináře Austina Ticeho

Americký novinář Austin Tice byl v srpnu 2012 unesen ve městě Darája, které se nachází poblíž syrského hlavního města Damašku. Pak se v září stejného roku objevil se zavázanýma očima na krátkém videu, ale od té doby o něm neexistují přesné informace. Jeho rodina i americké úřady si ale myslí, že je pořád naživu. Do snah objasnit jeho osud je aktivně zapojeno i velvyslanectví České republiky v Sýrii.  

Americké velvyslanectví v Damašku bylo uzavřeno 6. února 2012 a od té doby jsou zájmy USA v Sýrii zastupovány českým úřadem, který vede Eva Filipi, jedna z nejzkušenějších českých diplomatek.

Jak uvádějí webové stránky amerického ministerstva zahraničí, při mimořádných událostech se mohou Američané obrátit na českou ambasádu v Damašku i pomocí e-mailu USIS_damascus@embassy.mzv.cz.

V listopadu minulého roku pak mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby řekl novinářům, že Spojené státy nadále spolupracují prostřednictvím českého velvyslanectví v Damašku s naší vládou, při shromažďování informací o uneseném Austinu Ticem.

Ten pracoval v Sýrii jako volný novinář pro různá americká média, například pro deník The Washington Post či televizi CBS. Byl jedním z prvních amerických dopisovatelů, který se na počátcích syrské občanské války dostal do přímého kontaktu s místními rebely, kteří bojují proti režimu Bašára Asada.

K únosu Ticeho se nikdo celé ty roky nepřihlásil, ale nikdo také nezveřejnil zprávu či nepublikoval video, že by byl popraven. Z toho pramení i naděje jeho rodičů i amerických politiků a úřadů, že je pořád naživu.

„Pořád věříme, že je naživu a očekáváme pozitivní výsledek,“ řekl Marc Tice, otec uneseného, minulý týden agentuře AP.

Objevují se i spekulace, že Ticeho zadržuje syrská vláda. Vyvíjí tím určitý nátlak na USA, protože ty nepodporují Bašára Asada, ale jeho protivníky. Podobný postup volil a volí v případě vězněných Američanů celá léta Írán, který je naopak nejbližším spojencem syrského režimu.

V Sýrii v posledních pěti letech zahynulo mnoho novinářů. Známé je například ze srpna 2014 video Islámského státu s popravou amerického novináře Jamese Foleyho.