Syrské město Aleppo je již z převážné části pod kontrolou vládních vojsk.

Syrské město Aleppo je již z převážné části pod kontrolou vládních vojsk. Zdroj: ČTK

Zrůdnosti z Aleppa: Mohu zabít svoji ženu, abych ji ochránil před znásilněním? Ptali se bojovníci

„Mohu zabít svoji ženu, abych ji ochránil před znásilněním nepřáteli?“ To je otázka, kterou v posledních týdnech veřejně kladli někteří bojovníci v obklíčeném syrském Aleppu. A dostali od svého náboženského vůdce i odpověď. Ten řekl, že ne. Přesto prý několik desítek žen spáchalo ve městě před jeho dobytím silami diktátora Bašára Asada "preventivní sebevraždu".

Bojovníci povstaleckých skupin v Aleppu požádali o vydání fatwy (islámské nábožensko-právní stanovisko), která by jim umožnila zabít své manželky předtím, než se dostanou jejich rodiny do rukou nepřítele. Obávali se znásilnění svých žen, což je v muslimském světě jedna z oblíbených forem trestu a ponížení. Taková žena navíc může být u pravověrných muslimů skutečně zabita, protože ztratila čest.

Opoziční džihádisté jsou sunnité, ale město před několika dny po dlouhých bojích (za pomoci ruského bombardování) získala za účasti jednotek z Íránu a Libanonu armáda syrského prezidenta Bašára Asada, což jsou všechno šíité.

O dotazech na „možnost zabít manželky“ informovalo rádio povstalců. Odpověď bojovníkům podle webu Vocativ poskytl islámský učenec Šejch Abdul Razak al-Mahdí, který je propojen s opozičními milicemi. Ten ale odpověděl „ne“.

 

Diskusi o tomto problému běží přitom už několik týdnů, protože na sociálních sítích se objevil dopis ženy z obklíčeného Aleppa, která tvrdila, že raději spáchá sebevraždu, než aby se nechala znásilnit vojáky Asadova režimu. Pravost dopisu se sice nepodařilo potvrdit, informovala o něm ale média po celém světě. Samozřejmě se mohlo jednat o podvrh, protože i v případě syrské války řádí propaganda ze všech stran a objevují se falešné zprávy.

Podle britského deníku Daily Express ale nejméně 20 žen v Allepu spáchalo před jeho dobytím sebevraždu. Údajně tak chtěly zabránit právě tomu, aby byly znásilněny.

Opoziční bojovníci žili v Aleppu často i se svými rodinami, proto bylo a je vyjednávání o jejich odchodu tak složité. Většina z těch, kterým se město podařilo opustit, míří do severosyrského guvernorátu Idlib, který ovládají sunnitské skupiny, jež jsou proti režimu Bašára Asada. Jenže tyto milice jsou mnohdy velmi silně islamistické a zachráněné ženy ani tam nečeká žádný ráj.