Mírové rozhovory kolumbijské vlády a FARC se vedly na Kubě.

Mírové rozhovory kolumbijské vlády a FARC se vedly na Kubě. Zdroj: AP

Konec války v Kolumbii na dosah. Mírovou smlouvu schválí Kongres, ne referendum

Ukončení 52 let trvající občanské války v Kolumbii je na dosah. I přes to, že letos v říjnu odmítli Kolumbijci mírovou smlouvu těsnou většinou ve všeobecném referendu. Revidovaný text nové mírové smlouvy však zřejmě schválení referendem nebude potřebovat. Hovořil o tom kolumbijský prezident Juan Manuel Santos.

“Souhlas (s mírovou smlouvou) je velmi důležitý krok v celém procesu,” uvedl Juan Manuel Santos. “Velmi pozorně jsme poslouchali názory všech stran, a zvláště ty, kteří říkali, že souhlas kongresu bude nejlepším řešením,” uvedl Juan Manuel Santos. Naznačil tak, že k souhlasu s novým, 310 stran dlouhým mírovým dokumentem, nebude nebude nutné vypisovat další veřejné referendum. Schválí jej dvoukomorový Kongres - tedy nejvyšší zastupitelský orgán, složený stejně jako v USA ze Sněmovny reprezentantů a Senátu.

Mírová jednání probíhala v kubánské Havaně, kde se také dojednala revize původní mírové smlouvy. Tu podepsali letos v září zástupci Revolučních ozbrojených sil (FARC) a prezident Juan Manuel Santos, který za své snahy o mír získal dokonce Nobelovu cenu. V referendu, které následovalo, však rozdílem pouhých 0,4 desetin hlasů smlouvu odmítlo (49,8 Kolumbijců bylo pro, 50,2 procent naopak proti).

Největším kritikem byl bývalý prezident Kolumbie Alvaro Uribre, jemuž se zdál postup proti povstalcům, kteří mají na svědomí více než 200 tisíc životů civilistů v období dlouhém 52 let, příliš mírný. Současný prezident však nadále trvá na tom, že FARC se podaří demontovat jedině, pokud se z něj zákonným způsobem stane regulérní politické uskupení. Jestli smlouvu kongres schválí, se dozvíme tento čtvrtek.