Z protiuprchlického vůdce uprchlík.

Z protiuprchlického vůdce uprchlík. Zdroj: reprofoto

Z vůdce antiuprchlického německého hnutí Pegida se stal „uprchlík“ v Africe

Lutz Bachmann, vůdce známého německého protiislámského a antiuprchlického hnutí Pegida, který označil migranty za „dobytek a špínu“, se podle sám stal „uprchlíkem“. Kvůli údajnému pronásledování jeho rodiny v Drážďanech prý uprchl na Kanárské ostrovy, které se nacházejí sto kilometrů od jižního Maroka v Africe.

Podle novin Sächsische Zeitung se Bachmann již několik měsíců zdržuje na kanárském ostrově Tenerife. Na videu na Facebooku vůdce hnutí Pegida tvrdil, že musel odjet z Drážďan, protože byli s manželkou vystaveni „pronásledování“ a že došlo i k několika pokusům o napadení jejich domu.

Samotný Bachmann ale tvrdí, že na Tenerife „neuprchl“, pouze tam poslední čtyři až pět měsíců hledat pracovní příležitosti. Do Drážďan prý létá jednou za dva týdny vždy na pondělní demonstrace Pegidy. Jenže mnoho jeho přívrženců si všimlo toho, že na mnoha akcích v poslední době chyběl.

Hnutí Pegida, která bojuje proti islamizaci Západu, vzniklo v listopadu 2014 a pořádá pravidelné demonstrace proti islámu a uprchlíkům v Drážďanech (tam se některých jejich akcí zúčastňují i Češi) i dalších německých městech. Bachmann vyvolal velkou kontroverzi už tehdy, když na svém facebookovém profilu zveřejnil fotku, ve které se stylizoval jako nacistická zrůda Adolf Hitler.

Na jaře letošního roku s ním pak začal i soud kvůli podněcování rasové nesnášenlivosti, protože v roce 2014 na Facebooku označil migranty za „dobytek“, „zmrdy“ a „špínu“. V květnu byl odsouzen k pokutě 9600 euro, proti rozsudku se ale odvolal. Jeho obhájce tvrdil, že existuje mnoho profilů s jeho jménem, takže prý hanlivá vyjádření o uprchlících nepsal on.