Důvodem nízké návštěvnosti na Oktoberfestu je dlouhotrvající déšť.

Důvodem nízké návštěvnosti na Oktoberfestu je dlouhotrvající déšť. Zdroj: Profimedia.cz

Oktoberfest měl za víkend jen polovinu návštěvníků oproti loňsku. Strach z terorismu? Ne, špatné počasí

Vůbec poprvé za téměř 200 let je celý areál, kde se v Mnichově právě koná slavný pivní festival Oktoberfest, ohraničen plotem. Důvodem jsou obavy o bezpečnost, zejména po několika letních teroristických útocích v Německu. Jenže nebyly to obavy o bezpečnost, kvůli kterým o prvním víkendu přišlo na pivní slavnosti jen půl milionu lidí, místo loňského milionu. Vše zkazilo mizerné počasí.

Když mnichovská městská rada zveřejnila čísla návštěvnosti prvního víkendu Oktoberfestu, ukázal se oproti roku 2015 dramatický pokles. Na známou Tereziánskou louku v jižní části města dorazilo jen půl milionů lidí. Okamžitě se vyrojily spekulace, že lidé se obávají teroristických útoků.

Jenže vysvětlení je podle pořadatelů daleko jednodušší. Po týdnech krásného a teplého počasí začalo v pátek večer vydatně pršet a déšť se zde nezastavil do neděle.

Také policie oznámila, že nezaznamenala žádné pokusy či podezření, které by mohly nasvědčovat co i jen pokusu o teroristický útok.

Dalším problémem na Oktoberferstu ale bývají kvůli silné opilosti mnoha návštěvníků sexuální napadení. V sobotu večer se podle policie skutečně jeden dvaatřicetiletý muž pokusil na okraji areálu znásilnit ženu, která kvůli opilosti ani nevnímala, kde se nachází. Naštěstí tomuto činu bylo zabráněno.