Podle předběžných výsledků vyhrála volby v Berlíně SPD

Podle předběžných výsledků vyhrála volby v Berlíně SPD Zdroj: Profimedia.cz

Další porážka Merkelové: Volby v Berlíně vyhráli socialisté, v zastupitelstvu zasedne i AfD

Volby v německé spolkové zemi Berlíně vyhrála podle předběžných oficiálních výsledků sociální demokracie (SPD) s 21,6 procenta hlasů před Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové se 17,6 procenta. Pro obě strany, které dosud velkoměstu vládly, jde o jejich vůbec nejhorší výsledek v metropoli. Novou koalici podle všeho sestaví SPD s postkomunistickou Levicí a Zelenými.

Levice v hlasování, jehož se zúčastnilo 66,9 procenta ze 2,5 milionu oprávněných voličů, získala 15,6 procenta hlasů, Zelení 15,2 procenta. Do zastupitelstva Berlína, které je zároveň jednou ze 16 spolkových zemí, se dostala ještě protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) se 14,2 procenta hlasů a Svobodná demokratická strana (FDP) se 6,7 procenta.

Pro obě tyto strany jde o úspěch. AfD bude v berlínském zastupitelstvu vůbec poprvé a celkem už bude mít své zákonodárce v deseti zemských sněmech. FDP se na berlínskou radnici po přestávce vrací. Odcházejí z ní naopak Piráti, kteří jako fenomén minulých berlínských voleb tentokrát dostali jen 1,7 procenta hlasů.

Výsledky znamenají, že na sestavení nové koalice bude třeba alespoň tří stran. Dosavadní primátor Michael Müller ze sociální demokracie ke spolupráci podle všeho vyzve Levici a Zelené. Právě takovou koalici si podle průzkumů Berlíňané přejí nejčastěji. Většinu s 92 křesly ve 160členném sboru bude mít slušnou.

Pro berlínské voliče nebyla na rozdíl od hlasování v Meklenbursku-Předním Pomořansku před dvěma týdny rozhodující migrace, větší roli u nich podle průzkumů hrála témata jako sociální spravedlnost, školství nebo nezaměstnanost. Ta je dlouhodobě ve srovnání s ostatními spolkovými zeměmi na jedné z nejvyšších úrovní. Dosavadní koalici, za níž se Berlínu relativně ekonomicky daří, potrestali voliči podle pozorovatelů především za nedobře fungující úřady nebo za selhání při rozsáhlých projektech jako je stavba nového letiště.