V Bavorsku havarovala hotelová loď s asi 230 lidmi na palubě.

V Bavorsku havarovala hotelová loď s asi 230 lidmi na palubě. Zdroj: ČTK

V Bavorsku havarovala hotelová loď, zemřeli dva členové posádky

V bavorském městě Erlangen poblíž Norimberka havarovala v noci hotelová loď s asi 230 lidmi na palubě. Dva členové posádky zemřeli. Informovala o tom dnes agentura DPA. Podle policie nebyl nikdo další zraněn. Výletní plavidlo, které po kanálu Mohan-Dunaj směřovalo do Budapešti, narazilo do mostu. Příčina nehody zatím není známá.

"Zemřeli dva muži ve věku 33 a 49 let," uvedla policie. Asi 180 cestujících a 47 členů posádky muselo podle DPA přes čtyři hodiny čekat na havarované lodi. Zhruba od šesti hodin ráno byli převáděni po speciálně postavené lávce na břeh. Na místo dorazilo na 200 záchranářů.

Nehoda se stala kolem půl druhé ráno. Hotelová loď, která plula pod švýcarskou vlajkou, narazila do betonového mostu, pod nímž zůstala zaklíněna. Několik metrů za tímto silničním mostem je most železniční. Loď Viking Freya, která je dlouhá asi 135 metrů, tak uvízla pod oběma mosty.

Kabina lodivoda, která byla v horní části lodi, byla při nárazu zcela stržena. V jejích troskách zahynul zástupce kapitána, který lodi v době neštěstí velel, a námořník.

Podle bavorského rozhlasu se neštěstí stalo poblíž zdymadla. Lodní provoz na kanálu Mohan-Dunaj byl do odvolání zastaven. Úřady zatím neuvedly, kdy bude zaklíněná loď z místa nehody odtažena.

Provoz na železniční mostě, pod níž loď stojí, byl po kontrole obnoven. Jezdí po něm jen občas v týdnu nákladní vlaky.

Příčina nehody není podle policie zatím jasná. "K příčině neštěstí se momentálně nedá nic říct, mohlo jít o lidskou chybu, nebo technický problém, či kombinaci obojího," uvedl podle DPA policejní mluvčí.