Miloš Zeman a Si Ťin-pching

Miloš Zeman a Si Ťin-pching Zdroj: ČTK

Německý historik vrací medaili za zásluhy. Má ji i Zeman, tak já si ji nezasloužím, tvrdí

Německý historik Werner Imhof se rozhodl vrátit Českému svazu bojovníků za svobodu ocenění, které mu bylo uděleno v roce 2011. Ocenění totiž dostal i Miloš Zeman, což historikovi vadí.

Na medaili za zásluhy od ČSBS byl však německý historik dříve hrdý. Jak uvedl pro Český rozhlas, považoval za čest, že je teprve druhým Němcem, jemuž se dostalo této ceny. Imhof byl oceněn zejména pro svou celoživotní práci věnující se holocaustu. Kromě toho, že organizoval nespočet besed a přednášek s pamětníky nacistického vyhlazování židovského obyvatelstva, překládal také knihy o holocaustu do němčiny.

 

“Když si tuto medaili zaslouží Miloš Zeman, tak já si ji nezasloužím,” uvedl Imhof pro Český rozhlas. Nechce, aby jeho jméno bylo se Zemanem jakkoliv spojováno, a to především kvůli prezidentovým postojům. Vadí mu, jak se Zeman otevřeně přátelí s čínským a ruským protějškem, haní novináře v České republice a vyzývá ke zbrojení.

Že však tato významná osobnost ocenění vrátila, Hradu zjevně nevadí. Dokazuje to i tweet prezidentského mluvčího Ovčáčka, který po zveřejnění informace napsal na Twitter: