Egyptský sportovec odmítl podat ruku Izraelci, který v zápase zvítězi. Pro gesto nepřátelství není žádná omluva

Egyptský sportovec odmítl podat ruku Izraelci, který v zápase zvítězi. Pro gesto nepřátelství není žádná omluva Zdroj: Twitter

Arabské gesto nepřátelství: Egyptský judista odmítl podat ruku svému izraelskému soupeři

I takové příběhy přináší olympijské hry - poté, co egyptský judista prohrál svůj klíčový zápas se svým soupeřem ze Státu Izrael, odmítl mu podat ruku, jak je po zápasech zvykem. Nepřátelské gesto je jakýmsi symbolem vztahu arabského světa k Izraeli.

Záznam z judistického zápasu mluví za vše. Izraelský sportovec jde po svém vítězném zápase, který v kategorii nad 100 kilogramů právě vyhrál, ke svému protivníkovi z Egypta, aby mu potřásl rukou. Ten však stojí a ruku, kterou mu Izraelec nabízí, nepřijme. Ze záznamu je vidět, že dostal relativně dlouhou šanci, Izraelec Or Sasson si s Egypťanem Islamem el-Šábím evidentně potřást chtěl. Když však Or Sasson spatřil, že ruku soupeř odmítá, jen svou nabízenou rukou mávl a odběhl z tatami slavit svůj úspěch.

 

Nen í to první projev nepřátelství, kteří izraelská delegace na olympijských hrách zaznamenala. Minulý týden odmítli libanonští sportovci sedět v autobuse, který je odvážel na sportoviště, vedle svých izraelských soupeřů.

Olympijské hry by měly být svátkem nejen sportu, ale také přátelství. První ikonickou (a pozitivní) fotografií v tomto smyslu přinesly gymnastky ze Severní a Jižní Koreje, když si spolu s úsměvem vyfotili během her selfie. Olympijskou myšlenku, protkanou již od svého založení duchem jednoty a fair play, však egyptský judista evidentně nepochopil.