Tmavá barva v Jihočínském moři naznačila průzkumníkům velkou hloubku. To se také potvrdilo, nová nejhlubší jáma měří přes 300 metrů.

Tmavá barva v Jihočínském moři naznačila průzkumníkům velkou hloubku. To se také potvrdilo, nová nejhlubší jáma měří přes 300 metrů. Zdroj: Twitter

Nový výzkum ukázal, že v Jihočínském moři je nejhlubší jáma na Zemi

Dračí jáma neboli v čínštině Longdong. Tak se nazývá nová nejhlubší podmořská jáma, tzv. modrá, již objevili Číňané v Jihočínském moři. Pozoruhodný úkaz prošel měřením, které ukázalo, že je jáma hlubší než ta bahamská, považovaná dosud za nejhlubší.

Podle čínských médií je jáma hluboká přes 987 stop, což je přes 300 metrů. Poznatek je o to zajímavější, že dosavadní držitelku rekordní nejhlubší mořské jámy na Bahamách překonala Dračí jáma o necelých sto metrů. Deanova jáma na Bahamách je hluboká “jen” 202 metrů.

Jihočínské moře je v posledních letech předmětem zájmu především Číny, ale i ostatních asijských států - Čína je v podstatě hegemonem v této oblasti, zvláště pak ve Východočínském moři, které tvoří součást moře Jihočínského. I proto to byla právě Čína, která v červnu tohoto roku ze strategických důvodů prováděla v oblasti zvláštní geologický výzkum. Při něm narazila na zvláštní jev, tmavě modrou skrvnu v moři, z níž se vyklubala Dračí jáma - nová nejhlubší jáma na světě.