Hráčská vášeň začíná být rostoucím problémem pro stále větší množství Čechů. (ilustrační foto)

Hráčská vášeň začíná být rostoucím problémem pro stále větší množství Čechů. (ilustrační foto) Zdroj: Pixabay.com

Riziko problémového hráčství hrozí 450 tisícům Čechů, nejvíce mezi 25 a 39 lety

Hráčská vášeň začíná být rostoucím problémem pro stále větší množství Čechů. Podle výroční zprávy o hazardním hraní v České republice se nachází v riziku rozvoje problémového hráčství přibližně pět procent dospělé populace, což je zhruba 450 tisíc osob.

V samotném pásmu problémového hráčství se již nachází 1,5 až 2,3 procenta dospělých osob (130 až 200 tisíc osob). Celou polovinu z tohoto množství tvoří již patologičtí hráči. Přibližně čtvrtinu problémových hráčů tvoří ženy. Podle autorů zprávy je problémové hráčství v zemi spojeno především s technickými hrami jako výherní automaty, ale významný výskyt rizika vzniku problémového hráčství vykazovali také hráči kurzových a live sázek a on-line hazardních her.

Z podrobného šetření vyplývá, že největší patologičtí hráči, kteří se se svou závislostí na hrách léčí, jsou svobodní muži ve věku 25 až 39 let. Nejčastěji dosahují středoškolského vzdělání a třetina z nich žije ve městech s více než 100 tisíci obyvateli.

Průzkum Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti přinesl podrobná data, podle kterých byl v loňském roce průměrný věk první zkušenosti s hazardním hraním 20,3 roku a věk pravidelného hraní (tedy alespoň jednou týdně) hazardních her byl v průměru 25 let. Průměrný věk prvního hraní primární problémové hry byl 22,7 roku a průměrný věk, kdy si respondenti uvědomili, že mají s hraním problémy, byl 28,9 roku. Poprvé vyhledali respondenti odbornou pomoc v souvislosti s hazardním hraním v průměru v 31,8 letech.