Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Skandál v Dánsku: Úřady omylem odeslaly citlivé údaje 5 milionů lidí čínské firmě

Pokud jste žili v Dánsku v letech 2010 až 2012, tak vaše osobní identifikační číslo a citlivé údaje o zdravotním stavu skončili v rukou čínské společnosti. Jak informovala dánská média, údajně omylem je tam zaslal loni státní institut, který se věnuje léčbě a prevenci infekčních onemocnění.

Dánský úřad pro ochranu osobních údajů (Datatilsynet) minulou středu informoval o tom, že Serum Institute, který vyrábí vakcíny a věnuje se léčbě a prevenci infekčních onemocnění, měl poslat v únoru 2015 dvě CD s údaji 5 282 616 lidí (tedy všech obyvatel země) statistickému úřadu. Jenže doporučená obálka prý byla omylem odeslána do Čínského střediska pro vízové záležitosti, které sídlí v Kodani.

Zda si Číňané disky okopírovali, což je spíše pravděpodobné, se zatím neví. Problém by to podle počítačových odborníků nebyl, protože údaje byly uloženy bez jakéhokoli šifrování.

Úřady se snaží situaci zlehčovat tvrzením, že se nic zvláštního vlastně nestalo, protože na discích nebyla jména a adresy jednotlivých obyvatel. Současně ale institut, který udělal chybu, ve své zprávě uvádí, že se jedná „o velmi citlivé informace a nelze vyloučit, že pokud by se je někomu podařilo ztotožnit s jednotlivými lidmi a následně by je zneužil, může to mít dopady na některé osoby“.

Případ už vyšetřuje policie a tajné služby.

Čínská společnost pouze sdělila, že když obálku jejich zaměstnankyně otevřela a zjistila, že se jedná o omyl, poslala ji zpět.

Někteří kritici poukazují na to, že je zcela nepochopitelné a nezodpovědné, jak mohou intimní informace o zdravotním stavu všech občanů Dánska putovat mezi úřady v nezakódované podobě. Možnost zneužití je pak hodně vysoká.