Pravděpodobný republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump si jako svého viceprezidenta vybral guvernéra státu Indiana Mikea Pence.

Pravděpodobný republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump si jako svého viceprezidenta vybral guvernéra státu Indiana Mikea Pence. Zdroj: ČTK

Donald Trump oznámil jméno svého viceprezidenta, je jím guvernér Indiany Mike Pence

Pravděpodobný republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Donald Trump si jako svého viceprezidenta vybral guvernéra státu Indiana Mikea Pence. Uvedl to dnes na svém twitterovém účtu s tím, že oficiální oznámení přijde na sobotní tiskové konferenci.

Původně se měla tisková konference týkající se jména viceprezidenta konat dnes, Trumpův tým ji však zrušil s ohledem na teroristický útok ve francouzském městě Nice.

Sedmapadesátiletý advokát Pence patří ke konzervativnějšímu křídlu Republikánské strany s dlouholetou praxí z Kongresu. Členem Sněmovny reprezentantů byl 12 let, než se stal v lednu 2013 guvernérem státu Indiana.

O tom, že Pence patří k Trumpovým favoritům, se spekulovalo už několik dní. Média však mezi možnými kandidáty na viceprezidenta často jmenovala například i někdejšího předsedu Sněmovny reprezentantů Newta Gingriche a guvernéra New Jersey Chrise Christieho.

Podle analytiků by mohla volba Pence k Trumpovi připoutat příznivce konzervativního jádra republikánů z hnutí Tea Party, protože guvernér je známý mimo jiné jako skalní odpůrce legalizace potratů a homosexuálních svazků. Pro Trumpa je výhodou i jeho vazba na Středozápad USA, jehož voliči mohou ve volbách sehrát rozhodující roli.