Smrt toreadora v přímém přenosu

Smrt toreadora v přímém přenosu Zdroj: reprofoto YT

Španělsko v šoku: Býk zabil na koridě v přímém přenosu toreadora. Poprvé od roku 1992

Španělsko už mnoho let diskutuje, zda zcela zakáže býčí zápasy. V Katalánsku a na Kanárských ostrovech se tak již stalo. Od soboty mají odpůrci místní populární zábavy po ruce další trumf. V aragonském městě Teruel zabil býk při koridě známého toreadora Víctora Barria (29). Vše vysílala v přímém přenosu televize.

Podle deníku El País jde o první úmrtí při koridě ve Španělsku od roku 1992. Na televizních záběrech je vidět, jak býk vyhodil mladého toreadora do vzduchu, pak ho bodl rohem do hrudníku a na zemi s ním smýkal. Přes okamžitou pomoc Barrio zemřel.

Soustrast rodině toreadora vyjádřil i premiér Mariano Rajoy. „Upřímnou soustrast rodině a přátelům Víctora Barria. Ať odpočívá v pokoji,“ napsal Rajoy na Twitteru. On sám přitom koridu obhajuje jako součást národní tradice.

Zájem diváků o býčí zápasy ale postupně klesá. V roce 2014 se ve Španělsku uskutečnila 1868 zápasů. Celkem je navštívilo kolem 6 milionů diváků a v „býčím byznyse“ se točí kolem 3,8 miliardy dolarů ročně.

V sobotu zemřel po napadení býkem také muž v jihošpanělském městečku Pedreguer, který se účastnil tradičního pouličního běhu s těmito zvířaty. Tento týden se ve Španělsku v rámci oslav svátku svatého Fermína konají pouliční běhy s býky, v Pamploně při nich byla zraněna více než desítka osob.

V minulém století zemřelo podle deníku El País ve Španělsku 134 lidí po zranění býkem, z toho 33 toreadorů.

Historie koridy, jak napsala agentura ČTK, sahá do doby bronzové, kdy například už krétská mládež měřila síly s býky. Pro první obyvatele Pyrenejského poloostrova (Ibery) byl takový souboj náboženským rituálem, ale Římané z něj udělali show. Moderní korida s dnešními pravidly má kořeny ve Španělsku v 18. století, kdy toreadora z řad šlechty nahradil muž z lidu, který býkovi už čelil bez koně. Tehdy se také začaly stavět speciální arény pro koridu a chovat zvláštní plemena býků.

Zde je video ze sobotní tragické události, upozorňujeme, že část záběrů je drastická: