Češi neumí mluvit s cizinci

Češi neumí mluvit s cizinci Zdroj: Flytodubai.co.uk

Angličané utrpěli u nás kulturní šok: Češi prý nechtějí mluvit s cizinci

Je zvláštní, co všechno dokáže některé lidi překvapit a jaké předsudky se u toho šíří. Největší anglický zpravodajský web, Mail Online, například v neděli zveřejnil 25 obrázků, které ukazují, jaký kulturní šok lze zažít v jednotlivých zemích světa. Podle nich Češi odmítají mluvit s cizinci.

Mail Online převzal infografiky od jedné cestovní kanceláře. Ta tvrdí, že pokud někdo navštíví Českou republiku, tak bude mít poměrně klidnou dovolenou, protože Češi obecně nemají zájem hovořit s cizinci a i když jsou opilí, tak jim nějakou dobu trvá, než se „zahřejí“.

Jenže ono to ve skutečnosti není tak, že Češi nechtějí s cizinci mluvit, ale že mnozí z našinců se neumí domluvit cizím jazykem. Především mladší lidi ale hovoří s cizinci běžně a hodně. Angličané by také měli vědět, že s opilým člověkem je naopak někdy lepší nemluvit vůbec, protože jenom blábolí. Což platí pro Angličany možná ještě více, než pro Čechy. Nebo je to také jenom předsudek?

Podle webu cizinci také utrpí kulturní šok i proto, že v Kanadě (no představte si to!) prodávají mléko v sáčku. Starší Češi ale nic neutrpí, v bývalém Československu se mléko prodávalo stejně.

V USA údajně překvapí, že spropitné je uvedeno na účtu v restauraci. V Řecku prý bude problém, aby WC spláchlo toaletní papír, protože mají špatný kanalizační systém. No a v Turecku se nevyspíte, protože z minaretů zní modlitba už nad ránem…

To jsou fakt rady k nezaplacení.

Na všechny se můžete v angličtině podívat zde.