John Malkovich

John Malkovich Zdroj: Profimedia.cz

Herec Malkovich se soudí s francouzskými novinami. Ty ho označily za „elitního daňového podvodníka“

Soud v Paříži začal v pátek řešit choulostivý případ, který zažaloval slavný americký herec, režisér a producent John Malkovich (62). A nejde o spor s nějakým bulvárem, ale o při s nejserióznějšími francouzskými novinami Le Monde. Ty ho ve dvou svých článcích označily za „elitního daňového podvodníka“.

Malkovich si to nenechal líbit a věc dal k soudu. První stání proběhlo v pátek a rozsudek se očekává v říjnu. Informoval o tom web The Local. O co vlastně ve sporu jde?

Deník Le Monde napsal, že Malkovich má na svědomí daňové úniky prostřednictvím svého tajného švýcarského konta v pobočce nadnárodní banky HSBC. O případu psala i jiná média a společně obvinila švýcarskou větev HSBC, že vytvořila pro své „elitní“ klienty systém, který umožňoval masové daňové úniky. Mezi dotčenými prý byli kromě Malkoviche i herec Christian Slater, modelka Elle McPhersonová či španělský pilot formule 1 Fernando Alonso.

K daňovým únikům mělo podle Le Monde docházet v v letech 2005 až 2007.

Právníci herce Malkoviche ale tvrdí, že jejich klient nikdy žádný účet u HSBC neměl. Jediný švýcarský účet měl kdysi kvůli cenným papírům v jiné bance, kterou později HSBC koupila. Články v novinách označili za „ostudné“.

Novináři deníku Le Monde, kteří o případu psali, se v pátek k soudu nedostavili, což státní zástupce kritizoval. Advokáti novin pak tvrdí, že Malkovich diskrétní konto ve Švýcarsku měl.

Soud má definitivně o případu rozhodnout v říjnu.

O tom, jak fungují média, má přitom Malkovich dost znalostí – oba jeho rodiče byli novináři.

John Malkovich byl před lety také hostem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech a na jeho 44. ročníku obdržel cenu Křišťálový glóbus za celoživotní přínos v oboru kinematografie. Hrál například ve filmech Místa v srdci, Říše slunce, Nebezpečné známosti, S nasazením života, Adaptace, Johnny English či Transformers 3.