Z filmu Vlk z Královských Vinohrad

Z filmu Vlk z Královských Vinohrad Zdroj: kviff.com

Vlk z Královských Vinohrad: Režisér Jan Němec provokuje i po smrti

Před deseti lety přebíral režisér Jan Němec na karlovarském festivalu křišťálový globus za přínos světovému filmu. Tehdy na pódiu slíbil, že se do varů vrátí s filmem v hlavní soutěži. Co slíbil, to splnil. Jeho snímek Vlk z Královských Vinohrad má za sebou premiéru. Jen režisér se jí nedožil.

Jan Němec zpracoval své tři autobiografické povídky z knihy Nepodávej ruku číšníkovi. Zachycuje v nich například události na filmovém festivalu v Cannes. Tehdy se tu o hlavní cenu se svými filmy ucházeli tři čeští režiséři – Jan Němec, Jiří Menzel a Miloš Forman, tedy v historii české kinematografie něco nevídaného. Jenže festival byl s ohledem na politické bouře v Evropě zrušen. Jan Němec vždycky tvrdil, že to bylo hlavně proto, že Francouzi tehdy neměli v hlavní soutěži žádný pořádný film. Přes události v Cannes se dostaneme k okolnostem režisérova nuceného odchodu z Československa, životu v USA a návratu do vlasti po sametové revoluci.

Video placeholde
Trailek k filmu Vlk z Královských Vinohrad • Archív

Je to drzý, punkově natočený film, jako byly všechny Němcovy snímky. Mísí se v něm realita s fikcí a ironie s upřímností. Režisér do filmu dosadil hned dvě svá alter ega: Karel Roden se tu objeví v roli vypravěče příběhu, Jiří Mádl pak hraje režiséra Jana Johna. Prý si Jan Němec vybral tyhle dva herecké idoly proto, aby na film do kina přišlo co nejvíc lidí, což konvenuje s Němcovým provokativním smyslem pro humor.

Když režisér letos v březnu zemřel, dokončil projekt do té doby pomocný režisér Tomáš Klein: „V tu chvíli bylo už hodně materiálu sestříháno. A hlavně, Jan Němec stihl do filmu narvat strašně moc tvůrčí energie. Rozjel ten vlak natolik, že jsme se nebáli, že by nedojel.“ Právě zmiňovaná energie byla jednou z vlastností, která imponovala Jiřímu Mádlovi a kvůli níž na roli kývl, přestože vlastně nikdy nedostal do ruky scénář: „Vůbec jsem nevěděl, jak to dám, aby mě z toho nejeblo. Pak jsem pochopil, že si mám natáčení prostě jen užít.“

Jan Němec se rozloučil s filmovým světem vzkazem, který zazní ve Vlkovi z Královských Vinohrad: „Miluju film!“ Navzdory režisérově ironii to bylo vždycky zjevné, muž, který natočil v plodných 60. letech fantastické snímky jako O slavnosti a hostech nebo Démanty noci, byl pak v porevolučních dekádách ochotný riskovat a hledat nové cesty, jak vyprávět filmové příběhy. I Vlk z Královských Vinohrad je naprostý originál. Kdo bude mít odvahu se s ním konfrontovat a nestihne ho ve Varech, může zajít do kina od 15. září, kdy má film distribuční premiéru.