Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

V Kanadě se smí provádět asistovaná sebevražda, v provincii Ontario na ní dostanete i léky zdarma

V Kanadě je od 6. června legální asistovaná sebevražda, kterou provedou lékaři. V provincii Ontario dokonce na ní dostanete i léky zdarma. Zákon, který nese označení C-14 měl původně vstoupit v platnost podle prováděcích předpisů vlády, ale ta nestihla termín. Takže od pondělí platí dřívější rozhodnutí Nejvyšší soudu, které zákrok povoluje.

Jednotlivé provincie si mohou zatím samy rozhodnout, jak budou postupovat. Provincie Ontario asistované sebevraždy smrtelně nemocných pacientů už povolila a místní ministr zdravotnictví Eric Hoskins současně nařídil, že léky používané k zákroku budou k dispozici zdarma. Informoval o tom web Vice News.

Kanadská federální vláda původně chtěla s úpravou zákona přijít sama, ale nestihla to do 6. června, kdy vypršela lhůta Nejvyššího soudu. V únoru minulého roku soud zrušil zákaz asistované sebevraždy, kterou provedou lékaři. A dal vládě 12 měsíců na úpravu zákonů. Pak byl termín prodloužen o další 4 měsíce, ale 6. června definitivně vypršel. Provincie tak mohou postupovat podle vlastního uvážení.

Kanaďané se rozhodli k tomuto kroku z důvodů zabránění takzvané „sebevražedné“ turistiky. V některých zemích totiž nemocným pacientům už podobný zákrok poskytují. A to i cizincům. V Kanadě se týká pouze lidí s tamním občanstvím.

Samozřejmě není tak jednoduché získat povolení k takovému ukončení života.

Požádat o asistovanou sebevraždu z rukou lékaře může nemocný z důvodů nevyléčitelné choroby, při které trpí nesnesitelnou bolestí. Když to nemůže udělat sám, může o to požádat jeho zákonný zástupce. Žádost musí podepsat i dva nezávislí svědci. Pacientovi musí být více než 18 let.

Kanadská vláda a parlament podle všeho konečnou úpravu zákona také v blízké době schválí. Navíc 77 procent lidí podobný postup podle průzkumů podporuje. Ovšem lékař, který nebude chtít asistovanou sebevraždu vykonat z důvodů svědomí, předá žádost někomu jinému. Seznam doktorů, který budou zákroky provádět, nebude veřejný.

Asistovaná sebevražda je nyní legální například ve Švýcarsku, Německu, Kolumbii, Japonsku a v amerických státech Washingtonu, Oregonu, Vermontu, Novém Mexiku či Montaně. Umožňují ji také v Nizozemsku, Belgii a Lucembursku.

V České republice je eutanazie stále postihována jako trestný čin. Přesto se podle dostupných informací neoficiálně po žádosti některých smrtelně nemocných pacientů provádí.