Marek Dalík

Marek Dalík Zdroj: ČTK

Soud snížil Dalíkovi trest o rok, místo pěti let si odsedí jenom čtyři

Za korupci při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu si lobbista Marek Dalík odpyká čtyři roky ve vězení. Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud, který o jeden rok zmírnil původní rozsudek. Dalík musí zaplatit také peněžitý trest čtyři miliony korun. Pokud je nezaplatí, tak stráví ve vězení o dva roky víc. Dalík vinu odmítá. Pravomocný verdikt v kauze padl téměř po dvou letech od začátku soudního procesu.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka, na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse. Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, kde Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.