Vasil, který má přezdívku „vrah“, vůdce chuligánů Spartaku Moskva.

Vasil, který má přezdívku „vrah“, vůdce chuligánů Spartaku Moskva. Zdroj: Facebook

Ruští fotbaloví chuligáni vyhrožují britským fanouškům, že je „vyhladí“ při Euru v Marseille

Již několik měsíců vyhrožuje tvrdé jádro ruských fotbalových chuligánů, že „vyhladí“ britské fanoušky na mistrovství Evropy ve fotbale ve francouzském Marseille. Bezpečnostními složkami velmi ostře sledovaný zápas Velká Británie – Rusko se odehraje na šampionátu 11. června.

Ruští chuligáni různých klubů podle svých webových stránek a facebookových profilů na dobu šampionátu uzavřeli koalice, aby mohli „vyhladit“ Brity. Spojí se tak i odvěcí nepřátelé ze Spartaku a CSKA Moskva.

Podle policie by na tuto vyhrocenou kampaň mohli doplatit zejména obyčejní britští fanoušci, kteří nemají s radikály nic společného.

V roce 1998 totiž došlo při mistrovství světa ve fotbale k velkým nepokojům právě v Marseille, kdy se britští chuligáni střetli s místními gangy mladistvých. A na to se podle britských médií také ještě nezapomnělo. Podle ruských fotbalových gangsterů ani není důležité, jaký výkon podají jejich fotbalisté na stadionu, ale zda extrémisté „zvítězí v ulicích“.

Problémem pro zvládnutí bezpečnostní situace je, že zatímco největší britští výtržníci se v době Eura do Francie vůbec nedostanou, protože se musí hlásit v dobách zápasů svého týmu na policii, tak ruské hordy přijedou podle všeho bez problémů, protože ruské úřady je nemají pod kontrolou. Pro zvládnutí a uklidnění vášní proto pozvala Francie na Euro britské policisty, kteří budou pečlivě své fanoušky chránit. Zda se tím podaří zabránit střetům, je otázkou.

Pěknou ostudu si při popisování hrozby ale uřízla redakce britských novin Daily Star, která na svém webu k ruským chuligánům pustila i stará videa, na kterých jsou čeští fotbaloví chuligáni. Angličané podle všeho češtinu od ruštiny nedokážou rozeznat. Čeští reprezentanti hrají na Euru ve skupině s favorizovaným Španělskem, pak Tureckem a Chorvatskem.