Čokoláda

Čokoláda Zdroj: André Karwath / CC BY-SA

Jíst čokoládu prospívá srdci i játrům, dokázali vědci

Jestli rádi jíte čokoládu, pak máme pro vás dobrou zprávu. Objevila se další studie, která ukazuje, že milovaná sladkost není vlastně nezdravá. Pokud ji konzumujete s mírou, může naopak zdraví prospívat.

Vědeckou studii, na níž pracovali na třech univerzitách (University of Warwick Medical School, University of South Australia a University of Maine), publikoval nyní britský deník Times. Studie dochází k závěru, který možná potěší milovníky dobré čokolády.

Vzorek studie byl velmi široký, a proto také relevantní - testováno na účinky čokolády bylo na 1200 lidí a to ve věku od 18 do 69 let. Na základě studie bylo prokázáno, že ti, kdo snědli cca 100 gramů kvalitní (s vysokým obsahem kakaa) čokolády, mají vyšší odpolnost proti srdečním onemocněním, ale také jejich játra vykazují lepší výsledky na základě jaterních testů (kde se zkoumají zvláštním testem 4 druhy enzymů).

Závěr studie se však neomezil pouze na čokoládu, studie také zmiňuje čaj a kávu. Tyto produkty údajně přispívají k lepším účinkům čokolády, protože obsahují látku zvanou polyfenol. Profesor z fakutly veřejného zdraví při University of Warwick Saverio Stranges k tomu dodává, že produkty s obsahem kakaa by se měly stát součástí jídelníčku těch, kteří se snaží o zdravější stravování a zlepšení metabolických procesů v těle.

Je ale také nutné připomenout, jak odpovídali někteří respondenti na dotaz své fyzické zdatnosti: většina těch, kteří denně jedla více než 24,8 gramů čokolády denně, zároveň uvedla, že pravidelně sportují a své tělo velmi často vystavují fyzické zátěži. To znamená, že konzumace čokolády je sice zdravá sama o sobě, ovšem až ve spojení se zdravým pohybem je výsledek optimální.