Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Afghánistán měl rekordní produkci opia, uživatelů heroinu ve světě přibylo

V některých zemích světa v minulém roce klesla cena dávek heroinu, protože Afghánistán, největší světový producent opia (z kterého se tato droga vyrábí), měl rekordní úrodu. Zhoubným následkem je ale více uživatelů heroinu v Číně, USA, Íránu či zemích Střední Asie. Informovala o tom OSN.

Zajímavé přitom je, že v Afghánistánu v minulém roce klesl počet hektarů, na kterých se opium pěstovalo. Úroda byla přesto vyšší. Podle odhadů se v této zemi loni opium pěstovalo na více než 180 tisících hektarech. Afghánistán „zabezpečuje“ 80 procent světové produkce opia. Dalšími významnými producenty pro výrobu drog jsou Barma a Laos.

Kolem 90 procent opia se v Afghánistánu pěstuje na jihu a západě země, především v provinciích Halmand a Kandahár, které z velké části ovládá islamistické hnutí Tálibán. To sice oficiálně produkci a užívání drog podle islámských tradic zakazuje, ale z prodeje narkotik částečně financuje svoje vyzbrojování a činnost.

 

V samotném Afghánistánu užívá podle odhadů OSN heroin kolem jednoho milionu lidí. Země má téměř 33 milionů obyvatel.Výrobu a užívání drog nezastavily ani dlouholeté vojenské mise mezinárodních sil. Za jejich pobytu se dokonce pěstování opia v posledních deseti letech podstatně zvýšilo.

Kvůli vysoké produkci opia ale stoupá počet narkomanů také v okolních zemích Afghánistánu. Na heroinu je podle OSN na světě závislých kolem 35 milionů lidí.