Extremista zneuctil Mauthausen

Extremista zneuctil Mauthausen Zdroj: Facebook

Turecký extrémista zneuctil koncentrák Mauthausen, úřady jen zbaběle dělají „ty, ty, ty“

Neochota postavit se zlu je podle všeho v Evropě bezmezná. V Rakousku se v posledních dvou týdnech probíral skandál, kdy Rakušan tureckého původu Abdurrahmán Alpaslan zneuctil památné místo v koncentračním táboře Mauthausen. Starosta města Lince teď rozhodl o trestu – extrémista se nebude moci zúčastnit příštího městského Fóra pro integraci. To radikála zcela jistě vyleká.

Mnozí rakouští politici, historici, politologové i veřejnost považují ale podobné jednání starosty Lince Klause Lugera (Mauthausen se nachází 20 kilometrů od města) za zbabělost. Tento sociálnědemokratický politik navíc „potrestal“ Alpaslana až poté, co na něj tlačila média.

Abdurrahmán Alpaslan je rakouským členem turecké Nacionálně činné strany (MHP), která je úzce provázaná s teroristickou skupinou Šedí vlci. Je to strana otevřeně namířená proti Židům, Kurdům a Arménům. V poslední době proto několikrát dokonce ocenila Islámský stát.

 

Alpaslan byl vůdcem Šedých vlků v Linci. Před dvěma týdny se na Facebooku objevila fotografie, jak stojí na kamenném podstavci v koncentračním táboře Mauthausen a zdraví pozdravem „vlků“. Při pozdravu se spojí malíček (symbolizuje Turecko) s ukazováčkem (představuje islám). Podpírá je palec a prostor, který mezi prsty vznikne, má ukazovat celý svět, který prý jednou turečtí radikálové ovládnou.

 

Jak napsal list Der Standard, tak fotka z Mauthausenu byla na Facebooku sdílena s těmito slovy: „Abdurrahmán A., bratr, v Hitlerově koncentračním táboře. Zapomeň na Ameriku a Rusko a Čínu. Vše pro Turecko.“ Rakouští experti na extremismus z prestižní Vídeňské univerzity, jak je citoval web thelocal.at, řekli, že pozdrav Alpaslana se dá klasifikovat jako antisemitský útok na demokracii.

 

Starosta Lince ovšem udělal na extrémistu pouze „ty, ty, ty“. Zakázal mu účast na dalším integračním fóru a prý zbaví jeho organizaci Avarsya finanční pomoci od města. Avarsya tvrdí, že se zaměřuje jen na podporu migrantům, ale místní Zelení říkají, že je otevřeně rasistická.

 

Nacistický tábor smrti Mauthausen byl osvobozen americkou armádou 5. května 1945. Zahynulo v něm za druhé světové války 120 tisíc lidí, mezi nimi i mnoho Čechů, například písničkář Karel Hašler.