Marija Šarapovová

Marija Šarapovová Zdroj: ČTK

Marija Šarapovová
Marija Šarapovová
Marija Šarapovová
Marija Šarapovová
Marija Šarapovová
7
Fotogalerie

Dopingový volej může Šarapovové zachránit kariéru

Po lednovém skandálu se sázkovými kursy a úmyslně prohranými zápasy se v bílém sportu objevil další, mnohem šťavnatější. Pětinásobná grandslamová vítězka Marija Šarapovová přiznala, že měla pozitivní dopingový nález, a nějakou dobu si nezahraje. Jak dlouho, se teprve uvidí.

Mistryně mediální prezentace předstoupila před reportéry oděná v černém a informovala je, že v Melbournu testovala pozitivně na látku zvanou meldonium (neboli mildronát), kterou užívala na předpis lékaře deset let, prý proti nedostatku hořčíku a rodinné dispozici k diabetu. Její „obrovská chyba“ spočívala v tom, že si nevšimla, že je od ledna letošního roku na seznamu zakázaných látek.

Tenis není právě sport, jenž by byl spojen s dopingovými skandály. Z podstaty věci záleží hodně na tréninku, zkušenostech a šikovnosti hráčů. Přesto i oni potřebují regeneraci po tréninku a zápasech a meldonium, jinak předepisované pacientům s nedostatečnou srdeční činností (ischemie), „usměrňuje, jak tělo využívá energii, stimuluje metabolismus glukózy a čistí cévy od tukových usazenin, možná i zvyšuje výkonnost a výdrž“, popisuje účinky doktor Tom Bassindale z Sheffield Hallam University.

Proto měli funkcionáři ze Světové antidopingové agentury (WADA) dobrý důvod postavit meldonium po letech mimo pravidla. Zejména jejich pozornost upoutaly loňské Evropské hry v ázerbájdžánském Baku, kde jej našli u třinácti medailistů a vůbec mezi závodníky v patnácti z jedenadvaceti disciplín, píše se v průzkumu uveřejněném v British Journal of Sports Medicine. „Užívali jej prvotřídní sportovci, kteří by neměli mít důvod brát lék na problémy se srdcem,“ dodává k tomu pro The Guardian profesor Ross Tucker, fyziolog a vědecký konzultant pro výkonnostní sporty.

Vynálezce meldonia, lotyšský lékař Ivars Kalviņš, nesouhlasí a brání svůj produkt. Pro rádio BBC uvedl, že očekává, že „těla sportovců se nebudou umět vyrovnat s extrémní zátěží, které jsou vystavena“, že sportovci mají „lidské právo na ochranu zdraví“ a že očekává, že v důsledku nepoužívání tohoto léku „zemře na hřišti spousta sportovců“.

Jestli je něco strašidelné, tak Kalviņšovo prohlášení. Říká vlastně, že sport je nyní už tak náročný, že ani lidé v nejlepší kondici ho nemohou zvládnout bez farmaceutické podpory. Lék přece není zakázán běžné populaci, je zakázán sportovcům kvůli podezření, že jej zneužívají. Pro sportovce platí jiná pravidla.

Je tak polehčující okolností pro Šarapovovou, jež má desítky lidí v podpůrném týmu, včetně lékařů a fyzioterapeutů, že všichni „přehlédli“ zařazení mildronátu na seznam zakázaných látek? A že "přehlédli" pět e-mailových varování od WADA? Je polehčující okolností, že jej z medicínsky pochybných důvodů používala deset let, nebo že, jak prozradil bývalý krasobruslařský šampión Jevgenij Pljuščenko, ho všichni brali jako vitamín C? A je polehčující okolností, že o prohřešku informovala sama, a může tak doufat v nejnižší, jen několikaměsíční trest? Už nyní „Máša“ pyká. Její velcí sponzoři Nike, Tag Heuer a Porsche se od ní odvrátili. Její vtip na tiskovce, kde doping oznámila, že v hotelu s tak ošklivým kobercem by konec kariéry neohlašovala, se ale může vrátit jako melbournský bumerang. Pokud by se autority rozhodly, že ji exemplárně potrestají, v čemž by mohlo hrát roli, že ruští sportovci mají s dopingem dlouhodobě problém (včetně rychlobruslaře Pavla Kuližnikova a krasobruslařky Bobrovové, oba také meldonium), a napařily jí více než dvouletý zákaz, zřejmě ta tiskovka její konec ohlásila, aniž to kdokoli tušil. Byla by to ale pro tenis škoda.