Vchod do Kina 64 U Hradeb

Vchod do Kina 64 U Hradeb Zdroj: Wikimedia Commons, Pepa Promítač

Kino Pilotů spustilo svůj provoz, zatím zkušební
Kino Světozor
Kino Aero
3
Fotogalerie

Illusion, Dlabačov, nyní i Pilotů. Comeback artových kin?

Vršovice mají zase své artové kino. Zatím sice jen ve zkušebním provozu, už v dubnu se ale v Donské ulici má promítat naostro. Šestého dubna kino Pilotů uvede premiéru filmu Petra Václava Nikdy nejsme sami, který se v únoru představil na Berlinale. Po kinu Illusion nebo Dlabačov jde o další tradiční biograf, jejž se po letité pauze podařilo opět zprovoznit.

Historie kina Pilotů sahá až do počátku 20. století – tehdy se ještě promítalo na zahradě pod širým nebem. Když se ve třicátých letech postavil současný činžovní dům, promítání se přesunulo dovnitř. Provozovatelem se stal Svaz československých pilotů – odtud byl odvozen dodnes platný název kina. Promítat se v kině Pilotů přestalo přibližně v polovině devadesátých let. Prostor pak fungoval mimo jiné jako hudební klub.

Hlavním záměrem současného provozovatele kina Jan Macola ze společnosti Mimesis Film (také produkoval snímky Petra Václava Cesta ven a Nikdy nejsme sami) je poskytnout prostor hlavně těm filmům, na něž se jinde místo nedostává. Zaměřit se chce předně na zahraniční filmy uváděné na přehlídkách typu festival v Locarnu nebo San Sebastiánu. Chce se tak připojit k už fungujícím artovým kinům, jako je kino Aero, Světozor, Atlas nebo Evald, a pomoci rozšířit jejich nabídku tak, aby společně byla ještě atraktivnější alternativou k velkým multiplexům.

Kromě zmiňovaného Bia Illusion (po obnovení kino Royal) a na podzim čerstvě opětovně spuštěného kina Dlabačov to slibně vypadá i se znovuotevřením Kina 64 U hradeb, ve kterém se v 60. letech odehrála premiéra řady významných filmů československé nové vlny, mezi jinými třeba Starců na chmelu. Naopak kvůli vleklým soudním sporům o vlastnictví budovy se zřejmě ještě dlouho na film nikdo nepodívá do dejvického kina Ořechovka.