Uprchlíci na cestě Maďarskem

Uprchlíci na cestě Maďarskem Zdroj: Joachim Seidler (CC BY 2.0)

Uprchlíci na cestě Maďarskem
Uprchlický tábor Dawdia na severu Iráku
Září 2015, uprchlíci příjíždějí na stockholmské hlavní nádraží.
3
Fotogalerie

Německo očekává do roku 2020 celkem 3,6 milionu uprchlíků

Přestože Německo vykázalo v minulém roce rekordní přebytek rozpočtu ve výši 19,4 miliardy eur, tamní ministerstvo financí vyslovilo obavy, že tyto peníze by se postupně mohly „rozplynout“ kvůli zvýšeným výdajům na zvládnutí uprchlické krize. Upozornil na to německý list Süddeutsche Zeitung. Podle něj úřady do konce roku 2020 očekávají v zemi celkem 3,6 milionu uprchlíků.

„Získané peníze z přebytků budeme muset použít jinak, než jsme si původně představovali. V důsledku toho možná budeme muset v některých jiných rozpočtech v příštích letech i škrtat,“ řekl novinářům Jens Spahn z ministerstva financí. To jsou podle něj důsledky uprchlické krize v Německu.

Podle mnichovského listu Süddeutsche Zeitung totiž ostatní vládní zdroje, z kterých ministerstvo financí vychází v propočtech, tvrdí, že do roku 2020 přibude v zemi kolem 3,6 milionů emigrantů.

Mezitím ministr financí Wolfgang Schäuble ale jednoznačně odmítá diskusi, že by Německo nemělo mít dál vyrovnaný či přebytkový rozpočet. Ten chce udržet za každou cenu i v příštích letech.

Interní vládní německé údaje jsou založeny na to, že do roku 2020 by mělo do země dorazit každý rok minimálně půl milionu uprchlíků a když se k tomu připočetlo 1,1 milionu lidí z loňského roku, tak se dospělo k číslu 3,6 milionu.