Hořící dům pro migranty

Hořící dům pro migranty Zdroj: čtk

Němci se radovali z požáru budovy pro migranty, politici to odsuzují

K neskrývané radosti přihlížejících lidí hořel v noci na dnešek bývalý hotel v saském městě Budyšín, z něhož měla být ubytovna pro migranty. Informovala o tom agentura DPA, podle níž šlo zřejmě o úmyslně založený požár spadající do řady podobných činů nepřátelsky namířených proti uprchlíkům.

Kolem ještě neobydlené budovy zachvácené plameny se podle policie sešlo dvacet až třicet lidí, kteří požár provázeli potleskem a urážlivými poznámkami. Někteří z nich byli podnapilí a bránili hasičům v práci.

Dva dvacetileté mladíky policisté dočasně zadrželi, protože se odmítali podřídit výzvám k opuštění místa.

"Je nesnesitelné, jak otevřeně a neuctivě je projevována nenávist vůči cizincům," komentoval saský ministr vnitra Markus Ulbig nový incident namířený proti migrantům, jichž v minulém roce přišlo do Německa více než milion.

"Kdo bezostyšně tleská, když hoří domy, a kdo k smrti děsí uprchlíky, je hnusný a odporný," komentoval událost na twitteru spolkový ministr spravedlnosti Heiko Maas.

Podobně se vyjádřil i předseda saské vlády Stanislaw Tillich. "To nejsou lidí, kteří toto dělají. To jsou zločinci," řekl novinářům.