Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Zeman: ČSSD se odtrhla od svých voličů, Sobotka bude osamocen po boku Merkelové

ČSSD se podle prezidenta Miloše Zemana odtrhla od přirozených voličů, a to hlavně v otázce migrační krize. Předsedovi vlády a ČSSD Bohuslavu Sobotkovi prý hrozí, že skončí v EU osamocen, maximálně po boku německé kancléřky Angely Merkelové, uvedl dnes Zeman na rádiu Frekvence 1.

Sociální demokracie by podle Zemana potřebovala ve svém čele člověka, "který zemi připraví na obranu před migrační vlnou", která může přijít už letos. Prezident připustil, že by to mohl být i současný předseda strany, pokud by ale změnil dosavadní postoj k řešení. "Jinak mu hrozí, že v rámci Evropské unie zůstane poněkud osamocen po boku Angely Merkelové, a možná ani to ne," uvedl Zeman. Merkelová zastává vstřícný postoj vůči migrantům, loni v září nechala otevřít hranice pro uprchlíky.

Navázal tak na slovní přestřelky s předsedou vlády, které se datují už od loňska a vyvrcholily Sobotkovou kritikou Zemanovy účasti na demonstraci 17. listopadu po boku radikálních odpůrců islamismu. Zeman se tím podle Sobotky zařadil mezi populisty, kteří parazitují na obavách lidí z migrační krize. Účastí na akci prý navíc legitimizoval šíření extrémní xenofobie a nenávisti. Zeman poté Sobotku obvinil z toho, že svým postojem k uprchlické krizi ohrožuje bezpečnost Česka.

"S premiérem Sobotkou jsme dva roky docela slušně vycházeli, než přišla migrační krize, a naše názory se dramaticky rozešly. On sám to vyjádřil slovy, že jde o zásadní hodnotový střet, a má pravdu," komentoval to dnes Zeman.