Angela Merkelová jednala v Ankaře.

Angela Merkelová jednala v Ankaře. Zdroj: Úřad německé kancléřky

V úvahu by mohly připadat pozorovací letouny NATO.
Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.
Angela Merkelová jednala v Ankaře.
3
Fotogalerie

Berlín a Ankara zaskočily NATO: chtějí ho nasadit na uprchlíky

Ministři obrany Severoatlantické aliance zařadili na program jednání bod, který mnohým zvedá obočí. Angela Merkelová a její turecký protějšek Ahmet Davutoğlu NATO vyzvali, aby pomohlo v Egejském moři mezi Tureckem a Řeckem hledat, potažmo zachraňovat uprchlíky a lapat pašeráky lidí.

„Konkrétně budeme společně usilovat o efektivní využití pozorovacích a monitorovacích mechanismů NATO na hranici a v Egejském moři,“ prohlásili na tiskové konferenci po schůzce v Ankaře. NATO by mělo pomoci pohraničníkům Turecka a evropské agentury Frontex.

Oficiálně orgány NATO přislíbily tento nápad na schůzce ministrů projednat. „Myslím, že vezmeme vážně žádost od Turecka a všech našich spojenců, abychom zvážili, jak může NATO pomoci s krizí a všemi důsledky,“ reagoval generální tajemník Jens Stoltenberg.

„Tuto záležitost měli primárně adresovat o několik mil vedle, na instituce Evropské unie. Primární odpovědnost nemá NATO, nýbrž EU, která sama říká, že má podporovat své členské státy v podobných krizích, pokud jde o kontrolu hranic, migraci a podobně,“ řekl serveru Politico americký velvyslanec při NATO Douglas Lute. Ale nějakou pomoc ve smyslu sdílení informací a špionáže, případně i námořních a leteckých kapacit, nevyloučil. „Musíme vyčkat, v čem přesně bude požadavek spočívat.“

Další zdroje serveru Politico jsou ještě skeptičtější. „Dumáme, o co v tom jde a proč NATO? To opravdu není úkol pro NATO,“ odmítá jeden nejmenovaný zdroj z aliance. A další souhlasí: „NATO nemá žádný právní mandát ani postupy na angažmá v takovéto situaci.“