Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou na reprezentačním plesu, který se konal 22. ledna na Pražském hradě.

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou na reprezentačním plesu, který se konal 22. ledna na Pražském hradě. Zdroj: ČTK

Večeře se Zemanovými nebo výlet na olympiádu do Ria? Za osm tisíc korun

Večeři s prezidentským párem, výlet na olympiádu do Brazílie, divočáka nebo bezplatné užívání Škody Fabie mohli na reprezentačním plese Ivany a Miloše Zemanových vyhrát hradní hosté. Za vstupenku na ples do Španělského sálu, která je zároveň lístkem do tomboly, museli zaplatit 8000 korun. Na Pražský hrad se přesto vydalo přes 400 lidí. Za odměnu viděli i tanec prezidentského páru.

Zeman před začátkem tance varoval, že přijde hororová vložka. Podobnou vložku podle něj každý ples potřebuje a on prý se rozhodl ujmout se jí sám. "Bude spočívat v tom, že jsem několik let netančil a v době, kdy jsem tančil, tak jsem žádal, aby mi zahráli buď valčík, nebo polku, a předem mě upozornili, jestli to je valčík nebo polka. Dnes jsem redukoval své ambice a bohatě mně stačí krásný a krátký, pomalý valčík," řekl Zeman s tím, že se mu žena stane doslova a do písmene oporou. Za následný valčík, při kterém byly znát Zemanovy zdravotní potíže s nohami, prezidentský pár sklidil potlesk vestoje.

Na programu plesu, kterým provázela dvojice Aleš Háma a Andrea Verešová, bylo kromě předtančení i vystoupení zpěváků Petry Janů, Petra Koláře, Janka Ledeckého nebo Michala Davida. V programu večera byla i tombola s hlavní cenou pětichodovou večeří ve Zlaté jídelně Pražského hradu s prezidentským párem. Mezi dalšími cenami bylo třeba bezplatné roční užívání vozu Škoda Fabia, letenky do Ria na letní olympiádu, víkendový pobyt v lázních Velké Losiny nebo komentovaná prohlídka Pražského hradu podle vlastního výběru. Nechyběl ani divočák, který byl uloven v lánské oboře.

Stejně jako loni i letos bude výtěžek z plesu rozdělen mezi nadační fondy hlavy státu a jeho manželky. Zeman v minulosti ze svého fondu pomáhal splácet státní dluh, loni ale účel změnil na podporu opuštěných dětí v takzvaných klokáncích. Tentokrát prezident poznamenal, že když fond zakládal, doufal prý, že když se vzdá třetiny platu ve prospěch tohoto fondu, "s nadšením se budou řadit do fronty ústavní činitelé, aby učinili totéž". Kromě ministra financí se prý ale nepřihlásil nikdo. "Jsem přesvědčen, že to je proto, že platy ústavních činitelů jsou nedostatečné, a nemají tedy prostředky na splácení státního dluhu, byť někteří z nich tento státní dluh sami vyvolali," poznamenal. Ivana Zemanová ze svého fondu přispívá třeba na dětské domovy nebo domy pro seniory.

Na ples dorazili ministr financí Andrej Babiš (ANO), policejní prezident Tomáš Tuhý, náčelník generálního štábu Josef Bečvář nebo bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Přítomen byl šéf Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta a nechyběli i zástupci podnikatelů a průmyslu.