Pchjongjang

Pchjongjang Zdroj: čtk

Pchjongjang
Pchjongjang
Pchjongjang
3
Fotogalerie

Pchjongjang čistí ulice od nežádoucích občanů. Komunisté chystají sjezd

Po 35 letech se bude konat sjezd severokorejské vládnoucí Strany práce. A už teď je jasné, že je velká část lidí, kteří se z toho radovat nebudou. Všichni nepohodlní občané musí na nátlak úřadů Pchjongjang opouštět, aby se zamezilo jakýmkoli myslitelným hrozbám.

Už od poloviny prosince bezpečnostní složky pročesávají město a pátrají po každém, kdo se někdy dopustil nějakého protirežimního přestupku. Do toho ale patří i to, že lidé o státním svátku nepoložili věnec k sochám představitelů KLDR, chyběli v práci nebo jejichž příbuzní emigrovali.

Obyvatelé města jsou považováni za společenskou elitu. Ani vstup do města není úplně snadný a bez patřičných dokumentů se člověk neobejde. Do města se ale snaží dostat i chudí a hladoví, kteří doufají, že se jim podaří vydělat nějaké peníze.

„Pchjongjang není v tomto okamžiku tolik stabilní a registruje nárůst zločinů typu loupeží a nelegálního obchodování," řekl podle The Daily Telegraph japonský politolog Tošimicu Šigemura, který je expert na severokorejské vedení. „Vyčištění města má proto dva cíle. Má za úkol zbavit se těch, kteří jsou zde nezákonně, aby se elita zase mohla v metropoli cítit dobře, ale také vychází z obav úřadů o bezpečnost."

Před kongresem budou platit přísná bezpečnostní opatření. Panují obavy, že by disidenti nebo uprchlíci mohli chtít tak velké příležitosti nějak využít. „Taková vzácná událost jako první stranický kongres po 35 letech je dokonalou příležitostí pro disidenty uspořádat nějakou formu protestu proti režimu, či dokonce pokus o atentát," dodal japonský politolog.

Naopak Kim Čong-un bude chtít patrně akcí dosáhnout patřičné propagandy a zmínit své úspěchy jako třeba nedávný jaderný test. Podle analytiků cítí potřebu posilovat svou pozici, protože stranické i armádní frakce neustále bojují o moc v politické hierarchii.