Takhle se Aj naštval na Lego.

Takhle se Aj naštval na Lego. Zdroj: Profil Aj Wej-weje

Lego koncentrák i s oběťmi.
Falešný Lego set inspirovaný Osvětimí.
Aj Wej-wej se nakonec obešel bez podpory Lega. A ano, celý exponát je z kostiček.
3
Fotogalerie

Provokatér Aj Wej-wej versus Lego: Dánové couvli, politickou satiru z kostiček přežijí

Největší výrobce hraček se přece jen nechal ukecat čínským umělcem-disidentem, který si přál ke svým novým kejklím využít právě slavnou plastovou stavebnici. Jenže mezitím už si sochař pomohl… čínskou kopií.

Totiž z kostiček si každý může stavět, co chce, jenom se to může pořádně prodražit, pokud chcete vytvořit víc než pár autíček a baráčků. Pro některé projekty proto Lego nabízí nákupy kostek ve velkém a s množstevní slevou. Právě takovou žádost si vloni Aj Wej-wej podal, když chystal další várku mozaik slavných disidentů. Tu první, třeba s Nelsonem Mandelou a Edwardem Snowdenem, vystavil v americké pevnosti Alcatraz, tedy v bývalém vězení.

Dánský gigant ovšem z pochopitelných důvodů chtěl mít jakousi kontrolu nad tím, jaké projekty vlastně podporuje. Stejně se ale nevyhne kontroverzní publicitě, když si prostě někdo z Lega postaví něco nepěkného. Třeba natočí animované Lego porno. Nebo jako polský umělec Zbigniew Libera, který vytvořil koncentrák. Včetně návodu a krabice, jako by je prodávala sama společnost. A zrovna ten kostky dostal přímo od společnosti a ještě drze na krabici napsal, že tento projekt Dánové sponzorují.

Falešný Lego set inspirovaný Osvětimí.Falešný Lego set inspirovaný Osvětimí.|Zbigniew Libera

A tak se loni Lego z takových důvodů Ajovi, respektive melbournskému muzeu, které objednávku vyřizovalo, omluvilo s tím, že kostičky neposkytuje na žádné „politické, náboženské, rasistické, obscénní nebo hanobící“ záležitosti.

Což Aje pěkně naštvalo: „Lego nám dává definici, co je ‚politické‘, všechny velké korporace nám říkají, co milovat a co nesnášet. To je boží,“ připomněl slogan z úspěšného filmu Lego příběh, který zrovna sám satiricky paroduje velké korporace a politickou svévoli. „Odmítnutí prodat svůj produkt umělci je cenzura a diskriminace,“ soptil na sociálních sítích umělec, který je vedle olympijského stadionu v Pekingu proslulý i jako kurážný disident, provokatér a hater. A místo velkoobchodní zásilky od Lega tehdy nasbíral kostky od fanoušků a také si pomohl levnými čínskými kopiemi (však čínští dodavatelé rádi dodají, politika nepolitika – viz třeba trička s tibetskou vlajkou).

Nyní společnost změnila své regule: „Dosavadní postup může vést k nedorozumění nebo může být vnímán jako rozporuplný. Společnost Lego proto upravila směrnice pro prodej kostek ve velkém množství," uvedla firma. Pouze bude žádat, aby u vystavených děl bylo jasně uvedené, že to není pod její záštitou.

"Lego je výrazový prostředek, který každý dokáže ocenit, a každý člověk by měl mít možnost používat ho podle své vůle. To je také podstata svobody projevu," ocenil změnu Aj.