Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: ČTK

Kellner je už 78. nejbohatším člověkem světa, podle Bloombergu má majetek za 300 miliard

Americká agentura a finanční společnost Bloomberg sestavuje neustále aktualizovaný žebříček nejbohatších lidí světa. Ke konci uplynulého roku v něm pořád vedl Bill Gates s odhadovanou hodnotou majetku 83,8 miliardy dolarů. Už na 78. místo ale poskočil nejbohatší Čech, Petr Kellner, který podle Bloombergu loni „zvětšil“ svůj majetek o 20 procent a jeho současnou hodnotu odhaduje na 12 miliard dolarů, což je v přepočtu necelých 300 miliard korun.

Podle Bloombergu ale mnoho z 200 nejbohatších lidí světa v roce 2015 o nějaký majetek spíše přišlo. Přes propady na burze v Šanghaji a určité zpomalování ekonomiky se naopak dolarovým miliardářům dařilo v Číně, nejlidnatější zemi světa. Podle americké agentury totiž nejrychleji loni z nejbohatších lidí světa rostl majetek Číňanky Čou Čchün fej (45), která je zakladatelkou a šéfkou společnosti Lens Technology, gigantického výrobce dotykových obrazovek. Bloomberg tvrdí, že její majetek loni vzrostl o 247 procent a v současnosti dosahuje kolem 7,7 miliardy dolarů. Paní Čou je tak nejbohatší Číňankou.

Nejbohatším člověkem je stále Bill Gates, následovaný nejbohatším Evropanem Španělem Amanciou Ortegou, který má odhadovaný majetek v hodnotě 72,9 miliardy dolarů. Ortega kromě jiného vlastní populární textilní firmu Zara. Na třetím místě je podle Bloombergu americký finančník Warren Buffett s majetkem 62,3 miliardy dolarů.

Hodnota majetku se ale posuzuje různými metodikou a propočty. Proto například podle českého vydání časopisu Forbes sice majetek Petra Kellnera (51) minulý rok skutečně narostl, ale zde odhad činí kolem 220 miliard korun. Druhým nejbohatším obyvatelem České republiky je pak ministr financí a majitel holdingu Agrofert Andrej Babiš.