Big Daddy Si Ťin-pching, jak stojí v titulcích.

Big Daddy Si Ťin-pching, jak stojí v titulcích. Zdroj: CCTV

„Vláda zákona, klíčové reformy,“ rapuje čínský prezident místo novoročního projevu

Čínští komunisté se snaží ukázat, že jdou také s dobou; propaganda přišla s nápadem, jak se přiblížit mladým a dobýt jejich smartphony, nebo tak něco. Prezident Si Ťin-pching se objevuje v animovaném videu jako rapper, aby hřímal proti korupci a vyzdvihoval nutnost reforem a disciplíny.

Státní televize CCTV v sobotu zveřejnila video, aby jaksi oslavila dva roky od vzniku vůdčí ústřední skupiny pro všeobecné prohlubování reforem, nebo jak by se to dalo přeložit; orgán každopádně spadá pod politbyro Komunistické strany Číny, vede ho sám prezident a prý má za úkol ještě hlubší reformy, než když Teng Siao-pching v 80. letech zavedl čínskou verzi kapitalismu a otevřel zemi světu.

 

Si asi chce být ještě slavnější, a tak se do toho pouští na nejrůznějších frontách. Na videu s názvem Reformní skupina má dva roky si pochvaluje, jak jeho supervůdcovská skupina zavedla nové protikorupční zákony či protržní reformy nebo kterak Čína zabodovala v Mezinárodním měnovém fondu, jenž jüan za rok zařadí do koše hlavních světových měn. „Pevně vládnout straně, vládnout zemi zákonem,“ a tak podobně deklamuje (alespoň pokud se to pokusíme přeložit z anglického překladu, který přinesl hongkongský list South China Morning Post).

A nevynechává ani zmínku o nové hedvábné stezce, totiž investiční expanzi na západ, kterou už stihla pocítit i Česká republika. „Není zavřená, ale otevřená a tolerantní,“ slibuje světu.

Totiž prezident nerapuje přímo, tvůrci prostě vzali kusy jeho projevů, ale stejně – bez vědomí vládních špiček by si to asi netroufli.

Podobnou taškařici jsme viděli v říjnu, kdy animované, anglicky zpívané a oldschoolově psychedelické video oslavovalo novou pětiletku.