Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Lži ropných společností: O globálním oteplování věděly už od 70. let

Před několika měsící zažila jedna z nějvětších firem světa, ropná společnost ExxonMobil, blamáž, když na veřejnost unikly informace, které říkaly, že věděla o globálním oteplování již před 40 lety. Místo zveřejnění informací, ale vše zatajila. Podle investigativní zprávy webu InsideClimate však ExxonMobil nebyla zdaleka jedinou společností, která lhala o globálním oteplování. 

Společnosti, které o oteplování s jistotou věděly jsou podle zprávy také Amoco, Phillips, Texaco, Shell, Sunoco, Sohio a další. Tedy prakticky všichni soukromí velcí hráči na trhu s ropou.

"Výsledky výzkumů o zvyšování podílu oxidu uhličitého (CO2) v atmosféře byl společnostem znám v roce 1979. Podle nich se daly předpokládat klimatické změny, které se odehrají v důsledku používání fosilních paliv," píše se v jedné ze zpráv American Petroleum Institute (API), k jehož informacím měly přístup všechny velké ropné firmy.

Někteří vědci z ropných společností proto volali po ekologičtějším benzínu již v roce 1980. Nakonec se ale firmy rozhodly informace o nastupující změně klimatu zatajit a v roce 1998 po uzavření Kjótský protokolu dokonce sponzorovaly kampaň, která popírala výrazné změny klimatu. I to měl být jeden z důvodů, proč USA nakonec odmítly Kjótský protokol ratifikovat.