Oslo, hlavní město Norska

Oslo, hlavní město Norska Zdroj: profimedia.cz

Nejlépe na světě se žije v Norsku. Česko je 28., hned za Itálií a před Řeckem

Nejlépe na světě se žije v Norsku, pak v Austrálii a ve Švýcarsku. Alespoň to tvrdí nový Index lidského rozvoje, což je každoroční studie OSN, která vychází už od roku 1990. Ze 188 hodnocených zemí skončila Česká republika na lichotivém 28. místě.

Index lidského rozvoje hodnotí délku života, zdraví obyvatelstva, přístup ke vzdělání a různé další ukazatele životní úrovně.

Norsko je na prvním místě už 12 let po sobě a podle odborníků umně využívá své obrovské zisky z prodeje ropy a zemního plynu. Má rozpočtové přebytky, které dosahují přes 10 procent HDP ročně, a vzorně dbá o ochranu životního prostředí. Téměř všechnu elektřinu vyrábí z vodních elektráren.

Otázkou je, co se bude dít, když zásoby ropy a plynu začnou „vysychat“. Kvůli tomu si ale Norové vytvářejí úspory, jichž má vláda kolem 750 miliard dolarů.

Podle Indexu lidského rozvoje OSN se nejlépe žije lidem v těchto zemích:

1. Norsko

2. Austrálie

3. Švýcarsko

4. Dánsko

5. Nizozemsko

6. a 7. Německo a Irsko

8. USA

9. a 10. Kanada a Nový Zéland

Například Švédsko, které se léta pohybovalo v top ten, je v současnosti na 14. místě. Česko je na slušném 28. Místě. O místo před námi je Itálie a za námi Řecko, o kterém neustále čteme, v jak katastrofální situaci se nachází. Údaje OSN jsou za rok 2014.

Zdaleka nejhůře se mají lidé v Africe. Na samotném konci žebříčku jsou Čad, Eritrea, Středoafrická republika a na posledním, 188. místě, figuruje Niger. Válkou zmítaná Sýrie se dostala na 134. místo. Zpráva OSN upozorňuje i na to, že 52 procent veškeré práce na světě dělají ženy, dostávají za ní však jen třetinu toho co muži.