Oheň z ruského letounu sestřeleného na hranici Turecka a Sýrie

Oheň z ruského letounu sestřeleného na hranici Turecka a Sýrie Zdroj: ČTK

Po sestřelení ruského vojenského letounu Tureckem mimořádně zasedne NATO

Kvůli dnešnímu sestřelení ruského vojenského letounu Su-24 tureckou armádou se v úterý v 17:00 SEČ uskuteční mimořádná schůzka Severoatlantické rady, nejvyššího orgánu NATO. Požádala o to Ankara, informovala aliance. Turecká armáda sestřelila ruskou stíhačku u hranice se Sýrií.

"Na žádost Turecka dnes v 17:00 (SEČ) mimořádně zasedne Severoatlantická rada. Cílem této mimořádné schůzky je, aby Turecko informovalo spojence o sestřelení ruského letounu," oznámila mluvčí NATO Carmen Romerová. Aliance prý situaci bedlivě sleduje a je ve spojení s tureckými úřady.

Rusko událost označilo za vážný incident a trvá na tom, že jeho stroj se nacházel mimo turecký vzdušný prostor. Ruské zdroje tvrdí, že letoun zasáhla raketa odpálená ze země.

Podle Ankary se ruský stroj do tureckého vzdušného prostoru dostal navzdory opakovanému varování. Turecká tisková agentura Anadolu informovala, že oba piloti se katapultovali a trosky dopadly na pohraniční vesnici v syrské provincii Latákíja, kde operuje ruská a syrská armáda.