Manuel Valls

Manuel Valls Zdroj: ČTK

Francii hrozí další atentát, varoval ministerský předseda Valls

Francie se musí připravit na to, že v nadcházejícím období může čelit dalším atentátům. Uvedl to dnes francouzský premiér Manuel Valls. Tato hrozba podle něj platí i pro ostatní evropské státy. Páteční série útoků v Paříži, kterou provedlo i několik zradikalizovaných francouzských občanů, byla podle něj naplánována v Sýrii. Valls rovněž prohlásil, že mešity a radikální sdružení, která jednají v rozporu s hodnotami Francie, musí být uzavřeny.

"Na všech frontách jednáme s největší rozhodností," řekl Valls o postupu bezpečnostních složek a vlády po pátečních teroristických útocích v metropoli, při kterých zahynulo nejméně 129 lidí a dalších 350 utrpělo zranění.

"Budeme ještě dlouho žít s touto hrozbou. Je třeba se na to připravit. Země může čelit dalšímu úderu v příštích dnech, týdnech," řekl Valls podle AFP v rozhlasové stanici RTL. "Musíme žít plnohodnotně, žít, žít, ale kvůli teroristické hrozbě musí být francouzský národ zároveň v pohotovosti," dodal.

Francie je podle Vallse s teroristy ve válce. "Islámský stát válku proti nám vyhrát nemůže, ale tato teroristická organizace se nás pokouší oslabit a rozdělit nás," řekl.

Premiér také bez dalšího upřesnění uvedl, že francouzské zpravodajské služby od léta zabránily několika útokům a že policie ví o dalších připravovaných útocích ve Francii i jinde v Evropě. Také britský premiér David Cameron dnes hovořil o sedmi překažených útocích za posledního půl roku.

Páteční atentáty byly "organizovány, promyšleny, naplánovány ze Sýrie," zdůraznil Valls. O víkendu se k nim přihlásila organizace Islámský stát, která působí na severu Sýrie a Iráku.

Valls sdělil, že policie po pátečních teroristických útocích provedla na různých místech Francie razie v domech s podezřelými islamisty. "Využíváme rámec (vyhlášeného) mimořádného stavu k vyslýchání lidí, kteří patří k radikálnímu hnutí džihádu, a všech těch, kteří šíří nenávist vůči republice," dodal premiér.

Valls hovořil také o nadcházející konferenci OSN o klimatu, která v Paříži začíná 30. listopadu. Vláda bezprostředně po útocích uvedla, že plánované zasedání nehodlá rušit či odložit. V úvodní den se ve francouzské metropoli očekává na 200 zástupců států z celého světa včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky.

Valls dnes řekl, že žádný ze světových vůdců o posunutí konference nepožádal, nevyloučil ale, že se některé doprovodné akce na okraj hlavní události budou zrušeny. "Několik plánovaných akcí se nemusí konat," řekl premiér s tím, že týkat by se to mohlo například hudebního vystoupení u Eiffelovy věže či pochodu za klima, který je do ulic metropole svolán na 29. listopadu.

Prezident François Hollande dnes odpoledne promluví o situaci v zemi k poslancům obou komor parlamentu. V poledne si země a celá EU připomene obětí pátečních útoků v Paříži minutou ticha.