Prezident Zeman v čínském zábavném pořadu

Prezident Zeman v čínském zábavném pořadu Zdroj: Hunan TV

Čínský zábavný pořad o ČR
Čínský zábavný pořad o ČR
Prezident Zeman v čínském zábavném pořadu
Taťána Kuchařová v čínském zábavném pořadu
Taťána Kuchařová a Ondřej Brzobohatý v čínském zábavném pořadu
8
Fotogalerie

Zeman, Nedvěd a Kuchařová představili Česko v Číně jako kolotočářskou velmoc. A co jiného dnes jsme?

Čínská televize odvysílala zábavný pořad Day Day Up o České republice, v němž se mísily slibné úsměvy a svůdné pohyby Miss Taťány Kuchařové s disputací o účesu fotbalisty Pavla Nedvěda. Šlo o jakousi orientální obdobu východoněmecké estrády Ein Kessel Buntes, jen namísto Karla Gotta se coby zlatý  hřeb na obrazovce objevil prezident Miloš Zeman v Lánech.

Ten uctivého čínského televizního tazatele ujistil, že má tu čest být jediným zahraničním štábem, který přijímá ve svém letním sídle. Ano, není to BBC, ABC News, ARD, nebo France 24, které by Zeman na zámku pohostil, byla to čínská televize. Což je skoro na diplomatickou nótu z Ostankina. 

Video placeholde
Prezident Zeman v čínském zábavném pořadu • Hunan TV

Ministerstvo zahraničí se pořadem chlubí na své webové stránce a český diplomat v Šanghaji si mne ruce, že sto milionů diváků se neptá jestli, ale kdy navštíví Česko. Ano, je jen otázkou času, kdy se objeví v Pařížské.  

(Celý více než hodinový pořad můžete shlédnout zde.)

Řada škarohlídů bude tvrdit, že je to další nedůstojná propagace v nastupující supervelmoci, navíc propagace oficiální. Ale přiznejme si: Ne, takhle to má být! Že nás v Číně prezentují jako jakousi freakshow, cirkusácko-kolotočářskou partu? A jak jinak? Co jsme dnes jiného? Jaký jsme - řečeno reklamním slovníkem - brand? Vždyť se stačí podívat na následující časovou osu:

Nájemný vrah Citron-strýc Vik-premiér (dnes prezident) jako soudem usvědčený lhář-Ďuričko-chilské pero-Jakunin a Rhodos-Jana & Petr Nagy od Shakespeara-všeci tuná kradnú-Škromachův bazének-virtuální šavle u korunovačních klenotů-krteček á la Kungpao-nafukovací prezidentská jachta-Hitler je gentleman-rudé trencle. 

Může snad někdo napadnout železnou konzistentnost této osy? Žijeme na pomezí frašky a jedinou logickou odpovědí na ni je rozšiřovat hranice tohoto žánru. A pokud se ptáte, milí čtenáři, kdo to napsal, ba kdo to pořád píše, pohlédněte, prosím, do zrcadla.