Mona Lisa

Mona Lisa Zdroj: Profimedia.cz

Italští vědci identifikovali kostru nalezenou v klášteře jako Monu Lisu

Jedna z koster nalezených ve florentském klášteře svaté Uršuly patří Moně Lise zvěčněné na obraze Leonarda da Vinciho. Oznámili to dnes podle agentury ANSA vědci, kteří se podíleli na průzkumu hrobu.

Experti podrobili kosti vyzvednuté z hrobu rodiny Lisy Gherardiniové del Giocondo detailnímu zkoumání uhlíkovou metodou. Jednu ze tří skupinek kostí datovali do období kolem roku 1542, kdy Lisa Gherardiniová zemřela.

Silvano Vinceti, který se na průzkumu podílel, řekl, že teď bude moci být získaný materiál DNA porovnán se vzorky ženiných potomků.

Synové Lisy Gherardiniové byli pohřbeni v bazilice Nejsvětějšího Zvěstování ve Florencii. Mona Lisa se po smrti florentského kupce Francesca del Giocondo, za něhož se provdala, uchýlila do kláštera sv. Uršuly. Tam se našly kostry několika lidí a zjišťovalo se, zda některá z nich patří Lise Gherardiniové.

Italové v minulosti slibovali, že pokud se ostatky najdou, pokusí se zrekonstruovat podobu mrtvé a porovnat ji se slavným obrazem. Da Vinci ho namaloval na začátku 16. století a vzal ho s sebou do Francie, kde v roce 1519 zemřel. Dnes je Mona Lisa vystavena v Louvru v Paříži.