Petr Robejšek

Petr Robejšek Zdroj: Martin Divišek

Petr Robejšek: Solidarita v EU je jen krycí jméno pro poslušnost

Je Angela Merkelová správný lídr pro krizi? Dokáže Německo skutečně integrovat uprchlíky ku prospěchu své ekonomiky? Jak se bude vyvíjet postoj Němců k imigrantům? Co se skrývá pod pojmem “evropská solidarita”? To jsou některá z témat, o nichž velmi otevřeně mluví v rozhovoru v novém Reflexu Petr Robejšek. Zde jsou některé z jeho tezí:

Pojem „evropská solidarita“:

Solidarita s Evropou znamená „plaťte na Řecko a další problémové země a mlčte“. „Evropská solidarita“ v migrační krizi znamená, že se všichni členové spolku mají bez reptání podřídit rozhodnutím, která za ně učinili nejsilnější aktéři EU. Solidarita je dnes v Evropě krycí jméno pro poslušnost.

Kritika středoevropských zemí:

V kritice odlišných názorů visegrádských zemí se ozývá ona tradiční arogance západních vůči středo- a východoevropským státům. Jen tak se může stát, že Itálie, která po léta programově porušuje dublinskou dohodu, kritizuje Maďarsko za to, že se ji se svými velmi omezenými možnostmi snaží plnit.

Německý obrat a zavření hranic

Migrační krize jenom opět ukazuje, že EU jako celek umí sice vytvářet instituce, ale nefunguje v krizových situacích. Nárazníková země, jako je Maďarsko, si musí s vlnou utečenců poradit sama – a za to z Bruselu slyší převážně kritiku ohledně způsobu, jakým to dělá. A pak Německo vysadí Dublin, a když si neví rady, tak prostě vysadí Schengen.

Reflex 38/2015Reflex 38/2015|ArchívCelý rozhovor  s Petrem Robejškem si přečtěte v novém čísle Reflexu, které vychází 17. září.