Robert Fico

Robert Fico Zdroj: ČTK

Merkelová přiznala, že Německo situaci nezvládá. Spolu s Rakouskem a Slovenskem žádá mimořádný summit EU

Německo, Rakousko a nezávisle na nich i Slovensko dnes vyzvaly Evroskou unii, aby na příští týden svolala mimořádný summit kvůli běžencům. Původně plánovaný řádný summit se měl konat až 8. října.

Podle Angely Merkelové a Robert Faymanna je sirtuaci nutné řešit na celoevropské úrovni, protože tři země nejvíc zasažené uprchlickou vlnou, Německo, Rakousko a Švédsko, to vlastními silami nezvládnou.

 

"Společně jsme se obrátili na předsedu Evropské rady Donalda Tuska a řekli, že tento problém lze vyřešit jen na celoevropské úrovni. Je to zodpovědnost celé Evropské unie," řekla dnes Merkelová novinářům po jednání s Faymannem. Podle německé kancléřky by se summit neměl zabývat rozdělením 120.000 běženců mezi státy EU, o kterém jednali unijní ministři vnitra v pondělí. "Toto (téma) je u ministrů vnitra v dobrých rukou," řekla Merkelová.

 

O svolání mimořádného summitu žádal i slovenský premiér Robert Fico. opakoval, že Bratislava by na vrcholné schůzce představitelů členských zemí evropské osmadvacítky byla proti přerozdělování uprchlíků na základě povinných kvót. Podle Fica bude Slovensko zadržovat migranty, kteří nelegálně vstoupí na slovenské území.  

"Budeme žádat svolání summitu. Tento summit by měl definitivně rozhodnout o dalším postupu. Na tento summit pojedu s mandátem v žádném případě nesouhlasit s povinnými kvótami i v případě, že bychom v této věci měli zůstat sami," řekl Fico. Dodal, že 90 procent běženců jsou migranti, kteří chtějí do EU z ekonomických důvodů a nikoliv z důvodu, že prchají před válkou.