Migranti na budapešťském nádraží Keleti

Migranti na budapešťském nádraží Keleti Zdroj: ČTK

Maďarské úřady podvodem dostali běžence do uprchlického tábora

Stovky migrantů snažících se dostat na západ Evropy dnes ráno zaplavily Východní nádraží (Keleti) v Budapešti poté, co ho opustili po dvoudenním střežení policisté.

Na nádraží v tu chvíli stála jediná souprava, kterou vzali běženci útokem. Podle tiskových agentur se lidé cpali do vagonů, jak jen to šlo - dveřmi i okny. Nebylo jasné, kam má souprava namířeno, ale roznesla se fáma, že by měl jet do Německa. Nakonec se ukázalo, že se jednalo o historický vlak, vypravený u příležitosti událostí roku 1989 a jel jen do lázní Šoproň.

Hlášení z tlampačů posléze upozornilo, že z nádraží Keleti nebude prozatím vypravován žádný přímý mezinárodní vlak směrem do Rakouska a Německa, ale ani Slovenska nebo Česka. Státní železniční společnost podle agentury MTI sdělila, že toto rozhodnutí bylo učiněno kvůli zajištění bezpečnosti vlakové dopravy.

Úřady později nechaly přistavit dva zvláštní vlaky, které mají jet k rakouským hranicím. Jeden z nich už z Keleti vyjel. Nakonec se ale ukázalo, že k rakouským hranicím vůbec nejel, ale odbočil do města Bicske asi 40 klilometrů od Budapešti, kde se nachází centrum pro příjem uprchlíků.