Dá nakonec Evropská unie červenou kartu nezodpovědnému Řecku?

Dá nakonec Evropská unie červenou kartu nezodpovědnému Řecku? Zdroj: Ľubomír Kotrha

Řecké banky omezily výběry a budou zavřené až do 6. července

Řecké banky zůstanou zavřené až do 6. července, denní limit pro výběr hotovosti z bankomatů byl stanoven na 60 eur (1600 Kč). Píše se to v příslušném dekretu, který dnes vydala vláda premiéra Alexise Tsiprase. Podle řeckého listu Kathimerini se však ještě dnes otevře omezený počet poboček bank kvůli penzistům, kteří si nemohou vybrat své důchody prostřednictvím karet.

Uzavření bank a zavedení omezení pro pohyb kapitálu oznámil premiér Tsipras už v neděli. Další podrobnosti ale kabinet oficiálně zveřejnil teprve dnes nad ránem.

Vláda již ve svém prohlášení slíbila, že omezení pro výběry z bank se nebude týkat výplaty penzí. Problém by neměl být ani v případě výplaty mezd, které zaměstnavatel posílá svým zaměstnancům rovnou na bankovní účty. Lidé si je tak budou moci vybrat celé. List Kathimerini dnes uvedl, že banky by měly ještě dnes zveřejnit více informací o pobočkách, které se otevřou dnes odpoledne.

Podle vládního nařízení by omezení výběru hotovosti z bankomatů mělo platit do 6. července. Bankomaty, z nichž mnoho je nyní bez peněz, měly podle vlády začít fungovat normálně nejpozději dnes v poledne. Limit pro výběr z bankomatu 60 eur denně z jedné karty se vztahuje pouze na majitele domácích karet. Majitelů zahraničních karet se omezení netýká, ti mohou vybrat tolik, kolik jim dovoluje jejich banka.

V obchodech mohou lidé nadále platit kartami a převody peněz mezi účty řeckých bank by měly fungovat jako obvykle. Omezení nemá vliv ani na internetové transakce v rámci Řecka. Je však zakázán přesun peněz mimo Řecko. Případné převody musí předem schválit komise ministerstva financí. Komise bude rozhodovat o těchto transakcích jednotlivě a za důležité transakce se považují takové, které jsou "nutné pro ochranu veřejného nebo sociální zájmu", jako platby za dovoz léků a zdravotnického materiálu.

Právě zákaz převodu do zahraničí pro firmy kritizují místní podnikatelé. "V jiných zemích, kde byl zaveden tento druh kapitálové kontroly, z toho byly obvykle podniky vyňaty, ale tentokrát ne. Musíme být schopni si udržet náš dodavatelský řetězec a nemůžeme si dovolit čekat až do nedělního referenda," řekl listu The Telegraph prezident Svazu řeckých obchodních a průmyslových komor Konstantinos Michalos. Upozornil, že řecká ekonomika je vysoce závislá na dovozu zboží a surovin. "Když nemůžeme dělat elektronické převody, pak brzy i to nejzákladnější zboží nebude k dispozici. Pak bude jedno, jestli si lidé budou moci vybírat peníze z bankomatů, protože nebude, za co je utratit," dodal.

Všechny své pobočky v Řecku dnes zavřela také společnost, která se zabývá posíláním peněz, Western Union a místní pobočky se zřejmě neotevřou až do konce týdne. Firma uvedla, že v posledních dvou měsících nezažila výraznější nárůst přesunu peněz z Řecka. Naopak se zvýšil objem peněz posílaných do země.

O tom, že aténská vláda uvažuje o dočasném uzavření bank, se dlouho spekulovalo, její představitelé to ale odmítali. Omezení pro pohyb kapitálu nakonec kabinet přijal po sobotním krachu jednání s věřiteli, s nimiž Atény několik měsíců vyjednávají o poskytnutí finanční pomoci výměnou za provedení reforem. Obavy o další budoucnost Řecka způsobily, že Řekové začali v posledních dnech masivně vybírat peníze z bank. Jen během soboty podle odhadů prostřednictvím bankomatů vybrali 600 až 700 milionů eur.