Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Kdepak žraloci, medvědi, či aligátoři, nejvíce lidí v USA zabijí ročně včely, vosy a sršni

Kdykoli se na světě objeví nový případ útoku žraloka na člověka, proběhne sdělovacími prostředky vlna paniky, jako by se právě Čelisti přelily z filmového plátna do nejbližšího oceánu, napsal zpravodajský server CNET.com. Pravda je ale taková, že po světě běhá, plazí se či létá řada zvířat, která ročně zabijí mnohem víc lidí, než žraloci - včetně například krav.

Na toto téma se zaměřili autoři blogu v listu The Washington Post, kteří s pomocí databáze amerických Středisek pro kontrolu nemocí sestavili tabulku úmrtí způsobených každoročně zvířaty na území Spojených států v období 2001 až 2013.

Zjištěné údaje ukazují, že žraloci, aligátoři a medvědi zabili během tohoto období průměrně jednoho člověka ročně, zatímco krávy byly odpovědné za smrt 20 lidí za rok - většinou v rámci nehod a zranění souvisejících s prací na farmách. Toto číslo by nicméně bylo podstatně vyšší, kdyby se započítala všechna úmrtí na vysoký cholesterol či zadušení kusem steaku, poznamenal CNET.com.

Na třetí příčce největších zvířecích zabijáků se umístili psi, druhý post drží ostatní zlovolní savci, jako jsou koně či vepři, a na první místo se dostaly včely, vosy a sršni, kterým v USA ročně podlehne průměrně 58 lidí, především kvůli alergické reakci.