Česká vláda schválila v březnu prodej 15 nepotřebných bitevníků L-159 do Iráku.

Česká vláda schválila v březnu prodej 15 nepotřebných bitevníků L-159 do Iráku. Zdroj: ČTK

Exkluzivně: V Česku se už školí první piloti z Iráku. Kdy budou bojovat proti islamistům?

Česká vláda schválila v březnu prodej 15 nepotřebných bitevníků L-159 do Iráku. Firma Aero Vodochody letouny koupí od naší armády a poté je prodá do konflikty zmítané země na Blízkém východě, kde by mohly být nasazeny proti rozpínavým islamistům. Aero také zabezpečuje výcvik pilotů. A podle informací Reflexu.cz jsou už první čtyři iráčtí piloti na výcviku ve Vodochodech.

„Výcvik potrvá několik měsíců, ale žádné podrobnosti z bezpečnostních důvodů není možné sdělovat,“ potvrdil Reflexu.cz informaci o iráckých pilotech zdroj, který se pohybuje v blízkosti české diplomacie i ozbrojených sil.

Podle ministra obrany Martina Stropnického vynese celá transakce, na kterou se čekalo mnoho let, 750 milionů korun.

Aero Vodochody zajistí uvedení letounů do provozuschopného stavu, jejich doplnění další výzbrojí a municí. Zabezpečuje i výcvik pilotů a pozemního personálu.

Armáda by měla Aeru prodat patnáct letadel, z toho jedenáct je zakonzervovaných, skladovaných právě v této společnosti. Čtyři další vojáci používají. Irácké letectvo si převezme deset jednomístných strojů, dva dvoumístné a tři budou rozebrány na náhradní díly.

Česká republika je připravena pomoci irácké vládě také s výcvikem dalších 31 pilotů a to na pardubickém letišti, kde by se měli učit létat na ruských dopravních vrtulnících. Státnímu podniku LOM Praha, jemuž letecké centrum v Pardubicích patří, by to přineslo stovky milionů korun. Tato informace byla oznámena loni v září.